Református versmondók döntője Pápán


2016-04-04 20:35:17  | cikk: ha  | 


Református versmondók döntője Pápán főképe

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája adott otthont a XXII. Országos Református Középiskolai Áprily Lajos Vers- és Prózamondó Verseny döntőjének április 2-án, szombaton. A megmérettetés a fővárosi Áprily Lajos Alapítvány versenye, a költő a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium igazgatója volt, innen a kapcsolódás.

A döntőre az ország református középiskoláiból 29 diák érkezett, mondták el Kernyáné Návai Anita és Pálóczyné Zergi Klára szervezők. Sárospatakról jött Gócs Annabella, aki elmondta, hogy gyermekkorában nagyon szerette a meséket, aztán később "átpártolt" a versekhez, szerinte azért, mivel nagyon szereti a hazáját és mindig örömmel olvassa és tolmácsolja költőink ehhez kapcsolódó gondolatait. Annabella hozzátette, hogy nagyon szép a pápai gimnázium épülete, hangulata van, érezhető, hogy értékes múlttal rendelkezik az iskola.

A zsűri nem helyezéseket, hanem minősítéseket adott

Az első fordulóban Tóth Árpád vagy Juhász Gyula szöveget kellett mondaniuk a diákoknak, ezek közül választhattak, a második fordulóban pedig népi vagy népies szöveget vártak a versenyzőktől, sokan készültek Arany-balladákkal. A zsűriben egy színész, Végh Zsolt, és két középiskolai magyartanár, dr. Hodásziné Pingitzer Andrea és Kerpel Péterné értékelte a hallottakat. Azért választották őket a szervezők, mert a pedagógusok tudják, hogy mi várható el a középiskolásoktól, a színpadi szakember pedig a művészi szempontokat veszi figyelembe, mondta Kernyáné Návai Anita.

Merk Bálint Kaposvárról érkezett a versenyre, melynek rendszeres résztvevője. Mint mondta, nem csupán a versek miatt szereti ezt a megmérettetést, hanem mert mindig érdekes és értékes új embereket ismerhet meg, akikkel hasonló az érdeklődési körük. Bálint a Színművészeti Egyetemre készül, számára tehát a versmondás nem csupán hobbi, hanem reményei szerint a jövője.

Merk Bálint arany minősítést kapott

A Pápai Református Kollégium Gimnáziumát és Művészeti Szakközépiskoláját három diák képviselte, Boda Sára, Hariharan Rebeka és Lucza Levente. Levente elmondta, hogy lassan döntenie kell, hogy a művészetek vagy a reál tudományok kerüljenek előtérbe, de ez nehéz választás, mert mindegyiket szereti. A versenyre szívesen készült, nagy örömmel hallgatta a többieket is.
Az országos versenyen a pápaiak közül Boda Sára és Lucza Levente bronz minősítést kapott.

Képek:

Az Áprily szavalóverseny eredménye

Arany minősítés

Fehér Barbara:Baár-Madas
Merk Bálint : Kaposvár
Tusor Regina:Kecskemét
Gera Zsuzsanna: Nagykőrös

Ezüst minősítés

Barcsik Erzsébet:Kecskemét
Gócs Annabella:Sárospatak
Krett Anna:Gödöllő
Trunkos Bence: Sárospatak

Bronz minősítés

Horváth Réka: Baár-Madas
Somogyi Zsuzsa:Baár-Madas
Szabó Emőke: Lónyay
Nagy Kristóf: Miskolc
Cselóczky Boglárka:Nagykőrös
Boda Sára: Pápa
Lucza Levente : Pápa
Kovács Karina Cintia: Pécs
Fukk Áron: Gödöllő
Kiss Hedvig Zsófia: Debrecen
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!