Éremgyűjtők találkozója az évfordulók jegyében


2016-04-04 19:00:06  | cikk: ha  | 


Éremgyűjtők találkozója az évfordulók jegyében főképe

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének (MÉE) pápai csoportja 35. alkalommal rendezte meg a tavaszi Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozót, mely az egész Dunántúlról városunkba vonzotta a gyűjtőket. A rangos találkozónak ezúttal is a Petőfi Sándor Gimnázium tágas aulája adott otthont. Lóky György, a pápai csoport vezetője hozzátette, hogy az augusztusi hagyományos fegyver- és érembörzét is 15 éve csinálják már, így a pápaiak összesen ötven rendezvényt szerveztek ezidáig a numizmatika iránt érdeklődők és a military tárgyak gyűjtőinek nagy örömére.

De ezzel még nincs vége az évfordulóknak: idén 70 éves a forint, ez alkalomból a pápai csoport kiadott egy emlékívet. Lóky György elmondta, hogy a forintot 1946. augusztus 1-jén vezették be, a hiperinflációs pengő helyett. Érdekesség, hogy csak tíz- és százforintos bankjegyet bocsátottak ki és a százasok általában jó állapotúak, mert az emberek azt inkább félretették, a tizesek voltak napi forgalomban. Azért a hiperinflációs pengő is megjelent a börzén, hisz a 2016-os pápai alkalmi pénznek a tízmillió pengős bankjegy adta az alapját.

Az alkalmi pénz ötszáz forintot ér, a börze napján váltható be a büfében, de nagyon sok gyűjtő elteszi emlékbe - van, akinek teljes a kollekciója a pápai alkalmi pénzekből 

Főként fémpénzek, papírpénzek cseréltek gazdát a börzén. A pénzérme már jóval időszámításunk előtt használatba került. Eleinte vasrudakat, majd bronz-, ezüst és aranyrudakat használtak fizetőeszközként, később ezeket rudakat elkezdték darabolni, így alakult ki lassan a pénz mai formája, mesélte Lóky György. Az első papírpénzek, az ún. assignaták a francia forradalom idején, az 1700-as évek végén jelentek meg. A gyűjtők számára a bankjegyek közül az az értékes, melyet kisebb számban nyomtak és hajtatlanok, tehát nem használtak, jó állapotúak.
A Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozót a hagyományokhoz híven tombola és kisárverés is színesítette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!