Varázslatos kristályvilág az Esterházy-kastélyban


2016-04-03 10:30:24  | cikk: HuHa  | 


Varázslatos kristályvilág az Esterházy-kastélyban főképe
Tegnaptól újabb szemet gyönyörködtető kiállítás várja a látogatókat az Esterházy-kastélyban, a főúri család egykori otthonából kialakított látogatóközpont második időszaki kiállításán az Ajka Kristály Üvegipari Kft. pompázatos termékeit tekinthetik meg a vendégek. A tárlat egyrészt ízelítőt ad a nagymúltú cég régebbi termékpalettájából, másrészt azokat az egyedi tervezésű, a legnagyobb világmárkák kínálatában megtalálható műalkotásait mutatja be, melyekkel a hazai közönség nem találkozhat az üzletekben. A tárlat azért is különleges, mert az Ajka Kristály ritkán rendez kiállítást alkotásaiból, legutóbb 5 évvel ezelőtt, azt megelőzően pedig 25 éve volt hasonló bemutatójuk, másrészt pedig a kastély időszaki kiállítótereinek lenyűgöző eleganciája még előkelőbbé teszi a remekműveket.

Egyedi, különleges, exkluzív - így jellemezhető az Ajka Kristály kiállítása a kastélyban

A tárlatmegnyitón Áldozó Tamás köszöntötte a cég vezérigazgatóját és a megjelenteket, hangsúlyozva, az Ajka Kristállyal való partnerség 2011-re nyúlik vissza és ez a kiállítás a második együttműködési alkalom a főúri épület és a kft között.
-Amikor átadtuk a főúri enteriőrt a Norvég pályázat eredményeképpen, semmink sem volt, amit bemutathattunk volna ezekben a terekben. Akkor kerestük azokat a partnereket, akik bennünket kiállítási, berendezési tárgyakkal segíthetnek. Ilyen volt az Iparművészeti Múzeum, a Herendi Porcelán és az Ajka Kristály, akik elkötelezetten, önzetlenül támogattak bennünket, ami a gazdasági társaságoktól egyébként szinte példátlan. Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten, tehát azt a gesztust, amit ők felénk tettek, illik viszonozni, így amikor az időszaki kiállításokat terveztük, a Herendi Porcelán és az Ajka Kristály az elsők között szerepelt.

Áldozó Tamás polgármester köszönetet mondott az együttműködésért

A most megnyílt tárlat tervezését még az előző igazgatóval, Katzer Zoltánnal megkezdték, majd Maiczen Ákos jelenlegi vezérigazgatóval folytatták, hogy a 2016-os időszaki kiállítást a neves cég műalkotásai adják. Mind a Herendi Porcelán, mind az Ajka Kristály olyan minőséget jelent, ami illik a kastély környezetéhez és egyre határozottabban megjelöli azt a nívót, amit a látogatóközpont kiállításaival meg szeretne mutatni a későbbiekben is – emelte ki a városvezető.

Maiczen Ákos, az Ajka Kristály Üvegipari Kft. igazgatója beszédében köszönetet mondott Pápa városának és az Esterházy-kastélynak, hogy termékeiket ebben a csodálatos környezetben mutathatják be. Megemlítette a cég és a város közötti kapcsolatot - hiszen az ajkai üveggyár alapítója, Neumann Bernát Pápáról került Ajkára, ahol 1878-ban létrehozta a gyárat -, majd bemutatta a cég történetét, fejlődését. Mint mondta, a pápai kiállításra többek között olyan darabokat hoztak el, melyek a legnagyobb világmárkák kínálatában találhatók meg, s a legigényesebb vásárlói körhöz jutnak el, így például az angol királynő asztalára, vagy az arab világ uralkodó családjaihoz.
-A kiállítást úgy alkottuk meg, hogy az egyes világmárkák részére gyártott termékeket rendeztük egy-egy csoportba. Ezek a remekművek a tervezéstől a kivitelezésig nálunk készülnek. Minden országban más stílust kedvelnek, más stílus divatos és ehhez nekünk rendkívüli rugalmassággal igazodnunk kell megrendelőink igényei alapján. Néhány terméket hoztunk a múltból is, bemutatva a gyár korábbi évtizedekben készített munkáit, illetve azok stílusát és iparművészeink alkotásaiból is láthatnak néhányat a látogatók.

Maiczen Ákos, az Ajka Kristály Üvegipari Kft. igazgatója Pápa és a gyár kapcsolatát is megemlítette

A lenyűgöző tárlat különleges háztartási szervízárukat – kelyheket, poharakat, kancsókat, palackokat -, asztali díszműveket, művészi megmunkálású parfümös üvegcséket, szobrokat vonultat fel, de néhány egyedi tervezésű váza is látható az alkotások között. Ez utóbbiak közül talán a legkülönlegesebb az, amelyen a kastély időszaki kiállítótereinek selyemtapéta mintája köszön vissza.

A kiállítótér selyemtapétájának virágmintája látható a gyönyörű vázán

A szemet gyönyörködtető kiállítás kapcsán Boros Katalin, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmesélte, a kiállításmegnyitón azt a „feladatot” akarta adni a megjelenteknek, hogy az általa kiválasztott legszebb darabot keressék meg a látogatók a felsorakoztatott vitrinekben, ám ahogy sorra érkeztek a pompásabbnál pompásabb alkotások, nem tudott legszebbet választani.
-Érdemes nagyon alaposan végignézni a tárlatot, hiszen nem véletlen, hogy az Ajka Kristály termékei a legrangosabb világmárkák kínálatában szerepelnek: gyönyörű kollekciókat láthatnak vendégeink.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője hosszass nézelődésre buzdította a látogatókat

A kiállításmegnyitó napján a látogatók nemcsak a tárlat szépségében gyönyörködhettek, hiszen az Ajka Kristály vállalta a helyszínen megvásárolható apró tárgyak egyedi gravírozását, a kastélyudvaron pedig az üveggolyó készítés technikáját tekinthették meg.

Az Esterházy-kastély tegnap nyílt újabb attrakciója az év végéig fogadja a látogatókat a kastély nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!