Küldöttgyűlést tartott a MAGOSZ Veszprém megyei szervezete


2016-04-02 17:11:47  | cikk: HuHa  | 


Küldöttgyűlést tartott a MAGOSZ Veszprém megyei szervezete főképe
Az idei esztendőben is Pápán tartotta éves küldöttgyűlését a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége. A Mezőben tartott tanácskozáson értékelték a szervezet múlt évi tevékenységét, egyeztették az idei esztendő terveit, a jogszabályi előírásoknak megfelelően módosították az alapszabályt, majd tisztújítást tartottak. Az ülésen a küldöttek előadást hallhattak Jakab István MAGOSZ elnöktől az aktuális agrárpolitikai kérdésekről, Madary Örs, az Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárság főosztályvezető-helyettese pedig a Vidékfejlesztési Programról tájékoztatta a résztvevőket.

Győrffy Balázs, a MAGOSZ alelnöke (balra) és Jakab István, a MAGOSZ elnöke a sajtótájékoztatón

Az ülést megelőző sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a MAGOSZ alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a múlt év munkájáról elmondta, az alapszabály módosításokat megyei és gazdaköri szinten is elvégezték, ami nagy adminisztrációs terhet rótt az egyes szervezetek vezetőire. Az MAGOSZ elnöksége negyedévente ülésezett, megvitatva az aktuális kérdéseket, áprilisban pedig Fiatal Gazda Kongresszust is tartottak több száz fő részvételével. Kiemelte, a múlt év nagyon sok változást és kezdeményezést hozott a MAGOSZ számára.
-A 2015-ös év egyik legfontosabb eseménye volt, hogy az új Közös Agrárpolitika keretein belül folytattuk munkánkat. Ez megújult területalapú támogatási rendszert, új közvetlen kifizetési rendszert hozott magával, a nyártól pedig új vidékfejlesztési program áll a gazdálkodók rendelkezésére – emlékeztetett Győrffy Balázs. Talán még ennél is nagyobb jelentősége volt a gazdák számára az állami földek értékesítésének, mely Jakab István MAGOSZ elnök és Győrffy Balázs alelnök kezdeményezésére, hosszú egyeztetés és előkészítés után ősszel indulhatott meg. Ugyancsak a múlt év feladata volt az őstermelői rendszer átalakításának kidolgozása, hiszen nagyon sok visszaélést tapasztaltak ezzel kapcsolatban. Az alelnök szerint jó megoldás született, amivel jelentősen csökkenteni tudják az őstermelői igazolványokhoz kapcsolódó csalásokat.

Az agrárium aktualitásairól is szó esett a küldöttgyűlésen

Jakab István, a MAGOSZ elnöke az agrárium aktualitásairól beszélt. Hangsúlyozta, ma nagyon gyorsan változnak azok a körülmények, melyekhez a gazdaság szereplőinek alkalmazkodniuk kell. Ehhez professzionális, felkészült tanácsadói háttérre, tudásbázisra van szükség. A MAGOSZ és a Kamara együttműködve biztosítani tudta ezt a szakmai hátteret a falugazdász hálózat és a tanácsadói rendszer megerősítésével.
-Úgy ítéljük meg, hogy a teljesen új uniós támogatási rendszer gyakorlatba való átültetése szinte zökkenőmentesen lezárult a múlt évben, és jelenleg is zajlik a falugazdászok felkészítése az egységes kérelem beadásával kapcsolatban az új pályázatok megjelenésével összefüggésben, a tájékoztatás és a gazdák segítése terén.

A hazai agrárium jelenlegi helyzetével kapcsolatban az elnök kiemelte az orosz embargó súlyos hatásait és következményeit. Mint mondta, szinte valamennyi ágazat csak a támogatásokkal képes talpon maradni, és ma attól függ egy-egy országban egy-egy agrárágazatnak a helyzete, hogy az Európai Unió milyen módon és mértékben adja meg a lehetőséget a kormányoknak, hogy támogassák saját vállalkozóikat. Példaként a tejágazatot, a sertéságazatot említette, de ide sorolta a baromfi- és tojáságazatot is.

Jakab István szólt az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményről zajló tárgyalásokról, melyek nagy kihívást jelenthetnek a magyar agrárium számára, hiszen együttműködésben, összefogással, szervezetten kell az egyes termékpályák kialakításán dolgozni ahhoz, hogy a nemzetközi megmérettetésben megállják helyüket.

A stratégiai kérdések közül a vízgazdálkodás rendezését emelte ki, melynek megoldására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Belügyminisztérium között készül együttműködés. A cél, hogy a ma már hazánkban is érzékelhető klímaváltozás ellensúlyozására megteremtsék a termelés biztonságának alapjait és feltételeit, hiszen az éves csapadékmennyiség ugyan változatlan, de az nem abban az időszakban érkezik, amikor arra szükség van. Ez a probléma a múlt évben csak a kukorica kultúrákban közel 100 millárd forintos kiesést jelentett. Ezért a rendelkezésre álló uniós források felhasználásával, a gazdák együttműködésével komoly szakmai rendszer kialakításán dolgoznak, hiszen a szakemberek szerint a vízgazdálkodás megoldása az agrárkibocsátás 30 százalékos növekedését teszi lehetővé. A vízgazdálkodási problémák megoldását célzó együttműködésben a NAK mellett a MAGOSZ is tevékenyen részt vesz – tudtuk meg az elnöktől.

Továbbra is Győrffy Balázs a MAGOSZ Veszprém megyei szervezetének elnöke

A Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége tisztújító küldöttgyűlése megerősítette elnöki posztján Győrffy Balázst, a szövetség alelnöke Sövényházi Balázs lett. Elnökségi tagnak Pethő Jenőt, Dr. Kovács Zoltánt és Farkasdy Károlyt, a Felügyelő Bizottság tagjának pedig ifj. Vida Gábort, Kovács Kálmánt és Klausz Tibort választotta meg a küldöttgyűlés. A tisztségviselők mandátuma 5 évre szól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!