Bartók Bélára emlékeztek


2016-04-01 19:05:53  | cikk: ha  | 


Bartók Bélára emlékeztek főképe

135 éve, 1881. március 25-én született Bartók Béla. Az évforduló kapcsán a Jókai Kör ünnepi műsorral emlékezett a magyar zeneszerzőre, zongoraművészre, népzenekutatóra, aki a közép-európai népzene nagy gyűjtője volt és a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjeként tartjuk számon.

"...A karcsú testük
Gúnyában nem járhat,
Csak járhat az lombok közt,
A lábuk nem lép
Tűzhely hamujába,
Csak puha avarba;
A szájuk többé
Nem iszik pohárból,
Csak tiszta forrásból."

Bartók Cantata profana - A kilenc csodaszarvas című művéből vett részlettel kezdte emlékbeszédét Rozgonyiné Csepregi Annamária, a Jókai Kör tagja. Azért választotta ezeket a gondolatokat, mert az utolsó sor Bartók Béla hitvallása is volt egyben. A zeneszerző, népzenekutató a tiszta forráson az ősi, érintetlen népzenét értette, s ezt tartotta mindenek feletti értéknek.

Egy-egy népdal szövegének felolvasását követte a hegedűszó, majd az ének

S ez a gondolat vezette a Jókai Kör tagjait is az emlékműsor megszervezésekor is, mondta Török Judit elnök. Fontosnak tartják, hogy a nemzeti értékeket őrizzék, felidézzék, s ezen értékek közt kiemelkedő helyet foglal el a néptánc és a népzene.

Az összművészeti alkalom helyszíne a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája díszterme volt. Itt léptek fel a néptáncos növendékek, akik a tőlük megszokott színvonalas bemutatóval és népdalokkal csaltak könnyeket a tagság szemébe. A rendezvényen élőzene is volt, Nagy Tibor, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatóhelyettese, hegedűtanára közreműködésének köszönhetően. A szó ereje sem hiányzott, az emlékünnepségen a Jókai Kör Önképző Körének tagjai olvastak fel népdalszövegeket, értékes gondolatokat a zenéről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!