Városunk is képviseltette magát a Petőfi nevét viselő középiskolák 25. országos találkozóján, szép eredményekkel tértek haza a fiatalok


2010-04-04 09:23:17  | cikk: Tóth Tamara  | 


A pápai Petőfi Sándor Gimnázium idén is képviseltette magát a Petőfi nevét viselő középiskolák 25. országos találkozóján, melyet ezúttal Kiskőrösön rendeztek meg március 18-21 között. A rendező iskola szerepét a kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskola kapta meg. A pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban már hagyománya van a felkészülésnek, minden évben megrendezi az országos megmérettetést megelőzően a házi bajnokságot, s az itt eredményesen szereplő csapat képviselheti városunkat az országos találkozón. A versenyanyag minden évben Petőfi és élete, emellett A helység kalapácsa, a János vitéz és Az apostol ismeretét is kérték még a szervezők. Az idén Simo Orsolya és Tóth Nóra a 12. B osztályból valamint Takács Borbála a 9. B osztályból bizonyult a legrátermettebbnek erre a nemes feladatra. A találkozóról, a tapasztalatokról és élményeikről beszélgettünk a csapat két tagjával, Tóth Nórával és Simo Orsolyával.

- Mi a célja ennek a találkozónak? Mióta vesz részt rajta a pápai Petőfi Sándor Gimnázium?
- Iskolánk a kezdetektől részt vesz a Petőfi-kultuszt erősítő találkozón. A célja a hagyományápolás mellett az iskolák közötti kapcsolat ápolása, megerősítése, megőrzése. Jövőre is menni fogunk, nagyon jól éreztük magunkat!

- Milyen versenyekből állt az országos megmérettetés?
-A verseny három részből áll. Egy képzőművészeti pályázatból, melyet idén először szervezték meg úgy, hogy a pályamunkák itthon készülhettek el. A téma Petőfi és a humor volt. Itt első helyezést ért el Bella Márton 10. B osztályos tanuló és a különdíjat is mi hozhattuk haza, Tóth Péter 9. B osztályos tanuló munkájáért. Mindketten A helység kalapácsa című komikus eposzhoz készítették pályamunkájukat. A szavalóversenyen a csapatunk egyik tagja vett részt és Takács Borbála 3. helyezést ért el. A kötelező vers A hold elégiája volt, és a szabadon választott versével, melynek címe Az őrült, Bori nagy közönségsikert aratott. Az irodalmi vetélkedő nagyon tetszett, mert a feladatokat a város különböző helyszínein kellett megoldani, ez is újítás volt idén. Második helyezést ért el a csapatunk, nem sokkal maradtunk le a dobogó legfelsőbb fokáról.

- Milyen programokon vettetek még részt?
- A vetélkedőn kívül számos olyan színes és változatos programmal vártak minket, amely teljes mértékben a mi igényeink kielégítését szolgálta. Ilyen volt a különleges, retró hangulatú megnyitó, amely az 1985-ben megrendezett első találkozó felelevenítésével kezdődött. Itt nagyon megörültünk, amikor láttunk két pápai diákot a fényképeken. S mivel jubileumi találkozó volt, hatalmas tortával várták a vendégeket és este a kiskunhalasi Lyra együttes műsorában megzenésített versek előadását hallhattuk.

A három nap természetesen nem csak munkáról szólt. A városnézés közben elhelyezték a megemlékezés koszorúit legnagyobb költőnk szülőházánál, majd Kispálné dr. Lucza Ilona, az emlékmúzeum igazgatója mesélt az ország különböző pontjairól érkezett fiataloknak a Petőfi Társaság küldetéséről, s ezt követően elsétáltak a Petőfi műveket fordító költők szoborparkjába is. Részt vettek rendhagyó irodalomórán is, ahol Szigethy Gábor irodalomtörténész kalauzolta el őket a Petőfi és a humor című témában, majd a kiskőrösi iskola színjátszó körének előadásában három Rejtő Jenő bohózatot láthattak, amelyen nagyon jól szórakoztak és sokat nevettek-mesélik a fiatalok. A Totálkár együttes koncertje zárta a jó hangulatú napot. Másnap üzemlátogatást és borkóstolót tettek Kiskőrösön, ahol megtekintették az 1989-ben alapított, első és kizárólag magántulajdonban lévő borászati vállalkozást, itt megismerkedhettek a borfajtákkal és a borkészítés állomásaival is.

- Nagyon jó és hasznos volt a kirándulás a közeli Petőfi emlékhelyekre is. Dunavecsén őrzik például Petőfi apjának húsvágó bárdját és Nagy Zsuzsika kancsóját, amelyikben állítólag a bort, mások szerint a gyógyító savót vitte a köhögős, gyönge tüdejű poétának. Összesen harminc vers született itt, melyből 19-et a lány alakja ihletett. Ezt követően Szalkszentmártonra mentünk, ott megtekinthettük Petőfi szüleinek a fogadóját, ahol 16 családi emléktárgyat őriznek nagy becsben, köztük Petőfi édesanyjának konyhaszekrényét, vállkendőjét, levesestálját, három borospoharat, Petőfi apjának kézilámpását valamint a költő gyertyatartóját. A kutatók szerint 112 vers született meg itt. Számunkra a legeredetibb és legérdekesebb helység a konyha volt. Az estét fergeteges táncházzal fejeztük be- mesélik nevetve a lányok.

Iskolánk tanulói Petőfi, Jókai és Nagy László pápai tartózkodásáról szóló könyveket vittek a vendéglátó iskolának, a szervezők nagy kincsnek tekintve köszönték meg az ajándékokat. A Petőfi Sándor Társaságtól minden résztvevő ajándéktárgyat és emléklapot is kapott. A fiatalok nagyon jól érezték magukat, és mint fogalmaztak, a három nap alatt olyan információkkal gazdagodtak a költő életével kapcsolatban, melyek a tankönyvekben nem szerepelnek, nem beszélve az élményekről, melyeket ott szereztek. A találkozónak városunk kétszer adott otthont, először 1994-ben, majd 2000-ben. Jövőre előreláthatólag Aszódon rendezik meg, melyre a pápai Petőfi Sándor Gimnázium már most készül.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!