Drabant András kiállítása


2016-03-26 16:25:06  | cikk: ha  | 


Drabant András kiállítása főképe

Drabant András ízig-vérig pápai. Ezt tudják róla barátai, ismerősei és tanítványai is, de a tájékozatlanabb szemlélődő számára is azonnal nyilvánvalóvá válik, amikor megnézi a művésztanár most nyílt kiállítását. Számos téma megragadta az alkotót, de a pápai utcarészleteket, épületeket ábrázoló képeken - ezekből van a legtöbb - érződik, hogy ez a hely fontos számára.

Drabant András erkeles volt, a zene ma is fontos számára, hisz néhány barátjával saját örömükre együtt muzsikálnak, főként katonanótákat játszanak. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, elvégezte a kirakatrendező és dekoratőr szakiskolát, aztán Szegeden szerzett tanári diplomát földrajz-rajz szakon. Tanítás, alkotás és a saját grafikai stúdió vezetése töltötte ki és tölti ki ma is napjait.

Az utóbbi időszak legnépesebb kiállításmegnyitója volt Drabant Andrásé

Az olaj és a pasztell a kedvenc tecnikája, a témák közül pedig a tájképeket, városrészleteket, csendéleteket érzi legközelebb magához. Amikor valami szépet lát, szeretné megmutatni másoknak is, ilyenkor születnek a képek, mondta. A szívének legkedvesebb téma Pápa, a szülővárosa, ezen belül is a város központja, melyet sokszor megörökített már, de mindig újabb arcát látja, láttatja.

Pedagógusként is sikeres pályát tudhat magáénak, tanítványai a helyi és az országos versenyeken is jól szerepeltek, igyekezett velük megszerettetni a művészetet, érdekes történeteket mesélt a festőkről, képekről, korokról - nem a tökéletes rajz megalkotását várta el tőlük elsősorban, hanem hogy értsék és szeressék a műalkotásokat. Egy könyvet is írt a rajzolás alapjairól.

Drabant András mindezek mellett rendszeresen tervez címereket, zászlókat. Nagyon sok településnek készítette el ő ezt az emblémát. A munka nagyon sok kutatómunkát igényel, rendszeresen jár a levéltárba, hisz egy címer tervezése, összeállítása a rajzkészség mellett tudományos alapokat is kíván. S aztán még egy dolog, amit talán kevesebben tudnak Drabant Andrásról: északi típusú késeket készít. A képzőművészet azért itt is visszaköszön, hisz a csontmarkolatok mintájának kialakítása igazi mestert kíván.

A kiállítást Kerpel Péter nyitotta meg

Ezekről szólt Kerpel Péter is a kiállítást megnyitó beszédében, de kollégaként, barátként azért beszélt arról is, hogy Drabant András egy végtelenül jó és finom lelkű művész és ember, ami képein is visszaköszön. Pasztellképei kapcsán kiemelte, hogy azokon - a művész saját bevallása szerint is - megfigyelhető egyfajta barokkos hajlam, az erős, mélytűzű színek hatásos képkompozíciót eredményeznek. A hideg-meleg, sötét-világos kontrasztok mellett azért ott vannak a finom áttűnések is, ami szintén arra utal, hogy egy érzékeny látásmódú és alkotómodorú művészről van szó.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Kemenczki Gábor és Kincses László.
A tárlat április 22-ig tekinthető meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!