Az egészségügyről és az oktatásról a Petőfi Asztaltársaságnál


2016-03-25 22:28:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Az egészségügyről és az oktatásról a Petőfi Asztaltársaságnál főképe
– A pedagógusoknál van a jövőnk, a gyermekeink, míg az egészségügyi dolgozóknál pedig a múltunk, azok az idős emberek, akik a világháború után felépítették az országot – így fogalmazta meg az egészségügy és az oktatás fontosságát a fekete ruhás nővér néven közismertté vált Sándor Mária csecsemő- és gyermekszakápoló, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság elnöke, aki a Petőfi Asztaltársaság legutóbbi összejövetelének egyik vendége volt. Mint mondta: meggyőződése, a beszélgetés szintjén már túljutott az egészségügy problémájának kérdése, a megoldásért sürgősen tenni kell. Éppen ezért Sándor Mária és társasága tavaly ősz óta járja az országot, hogy megszólítsák, maguk mellé állítsák a civileket.
– A magyar egészségügyben az ápolónők és a háttérben dolgozó személyzet bérének emelése a legfontosabb. Akkor lenne elégedett, ha a betegszállítók, a műtős segédek, a sterilizálók, a betegágyaknál dolgozó nővérek 50 százalékos alapbéremelést kapnának. Lassan ott tartunk, nincs, aki ellássa a magyar betegeket. Ahhoz, hogy továbbra is legyen nővér a kórházakban, béremelésre van szükség. A magyar nővér nagyon jól dolgozik, amit hazánkkal ellentétben külföldön megbecsülnek, így sokan elhagyják az országot, még akár az idősebbek is – mutatott rá Sándor Mária. Megtudtuk tőle, azért alapították meg a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaságot, mert úgy látják, a magyar egészségügynek nincsen hiteles képviselete. – Akciószövetségbe léptünk a pedagógusokkal. A pedagógusok mellé oda kell állni, mert a jövőnket nevelik – hangsúlyozta.

A Petőfi Asztaltársaság összejövetelének másik vendége Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke volt. A szakszervezeti vezető a létrehozásának pillanatától kudarctörténetként nevezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), amely szavai szerint eltékozolt pénzeket és kifizetetlen számlákat eredményezett. Hozzátette, a központosítás a közoktatás tekintetében is megbukott, ugyanakkor a Klik megszüntetése nem oldja meg sem a diákok, sem pedig a tanárok túlterheltségét, ezért folytatni kívánják a tiltakozást. – Itt nem rólunk, pedagógusokról van szó. Nem a pénzről van szó. Hanem arról, hogy van-e a munkánknak értelme? Tudnak-e a gyerekek a munkánkból profitálni? Kiürül-e az ország? – fogalmazott Mendrey László.
Kifejtette: a pedagógusok munkaterhelésének emelése drasztikusan rontja az oktatás minőségét, ráadásul ehhez hozzáadódik még a diákok túlterheltsége is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, a közoktatást az alapoktól kellene újraépíteni, többek között csökkenteni kell a tananyagot és a tanulók, pedagógusok munkaterhelését, illetve meg kell szűntetni a közoktatás központosítását. Mendrey László aláhúzta, ha kormánnyal folytatott tárgyalások sikertelenek lesznek, készek a munkabeszüntetés eszközéhez nyúlni, vagyis nem tettek le a sztrájk lehetőségéről sem.

Képek:


Címkék: egészségügy | oktatás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!