Egy pápai érem az országos úszó diákolimpián


2016-03-24 15:23:46  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: www.flickr.com  | 


Egy pápai érem az országos úszó diákolimpián főképe
Az idei évben Miskolc városa adott otthont az úszás diákolimpia országos döntőjének. A diákolimpikon úszók március 19-20-án a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszodában találkoztak, hogy nemes küzdelemben eldöntsék a bajnoki címek és a további helyezések sorsát. A megyei fináléról városunkból egyéniben 12 versenyszámban kilencen kvalifikálták magukat a megmérettetésre, emellett négy iskola váltója hat számban is érdekelt volt. A pápaiak jó formában, biztató előjelekkel várták az országost, sajnos az érmek egy kivételtől eltekintve elmaradtak, ám a sportolók felkészítője, Babai Gergő így sem volt elégedetlen.
- Sajnos idén egyetlen diákomnak sem sikerült aranyat hoznia, egyetlen érmünket a címvédőnk, Kocsis Eszter szerezte ezüst formájában – összegezte a versenyt Babai Gergő. Az előzetes elvárásoknak megfelelően teljesítettek a gyerekek, főleg úgy, hogy nagy részük még soha nem úszott 50 méteres medencében. A mezőny nagyon erős volt, minden korcsoportban néhányban még az A kategóriás szinteket is simán tudták volna teljesíteni, ezt szem előtt is tartva is meg vagyok elégedve a rutinos és a még új versenyzőimmel egyaránt. Mindenki megtette a legjobb tudásához mérten a maximumot, ami egyelőre erre volt elég, de mi még nagyon az út elején járunk. Külön dicséret jár a gyerekeknek és a kísérőknek is, hogy ezt a zűrzavaros szervezést kibírták. Borzasztóan volt ugyanis logisztikázva az egész verseny, és darabosan volt vezényelve. Véleményem szerint nem egy országos döntő színvonalát hozták, de még a mi versenyszínvonalunkat sem érte el a lebonyolítás. Nem volt például futó óra, sem gépi indítás, a medence falának állapota katasztrófa volt, egyszóval kaotikus volt a rendezés, kisebb csoda, hogy ilyen mellékzöngék mellett is ki tudtak a gyerekek hozni ennyit ebből, ezért is büszke vagyok rájuk. El kell mondani, hogy sokakban több volt, és csak tizedeken múltak komoly helyezések. Ebből is tanultunk, ez is egy élmény volt, noha nem épp a legjobbak közé tartozik, de emelt fővel tudtunk távozni.
Kocsis Eszter a tavalyi, győri országos döntőn 100 méteres hátúszásban aranyéremmel gazdagodott, idén ebben a számban másodikként csapott a célba, 100 méteres gyorsúszásban pedig lecsúszott a dobogóról. A Közgáz végzős diákjának felkészülése elmondása szerint vállfájdalmak miatt nem ment zökkenőmentesen, de minden edzésből igyekezte a maximumot kihozni, ráadásul az érettségire való felkészülés miatt heti két-három edzésnél többet nem tudott beiktatni a hétköznapjaiba.
- Mindenképpen a legjobbat akartam kihozni magamból, mind helyezést, mind időeredményt illetően. Sajnos az időeredményt csak az egyik számomban – a gyengébben – a gyorsúszásban sikerült megvalósítanom, igaz a negyedik hely bántott kicsit, de ez országos viszonylatban azt gondolom nem rossz. A fő számomban mindenképpen a címvédés volt a cél, sajnálatos módon ez nem sikerült, így maradt a második hely, de emiatt sem vagyok elkeseredve, hiszen ez is egy szép eredmény. Örültem, hogy két számban versenyezhetek. Alapból a gyengébbik számom a gyors. A versenyek általában mindig azzal kezdődnek, sokkal jobb teljesítményt tudok nyújtani, ha a főbb szám előtt valami kis „bemelegítés” félét úszok, így lemegy rólam a nyomás, sokkal felszabadultabban versenyzek.
Eszter úgy vélekedett, mindkét számában nagyon erős volt az idei mezőny, szinte mindkettőben „meglepetés emberek” nyertek.
- Az egész versenyt nézve a kis hibákat leszámítva elégedett vagyok magammal. Örülök, hogy ennyi felkészüléssel is ilyen eredményt tudtam nyújtani. Ebbe persze nagyon sokat köszönhetek az edzőmnek, Babai Gergőnek, aki folyamatosan segített az edzések alatt, illetve a szüleimnek, barátaimnak, akik mentálisan támogattak és bíztattak végig a verseny folyamán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!