Idén is népszerű a lépcsőtúra


2016-03-22 20:30:15  | cikk: Babos Petra  | 


Idén is népszerű a lépcsőtúra főképe
A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. A víz világnapja alkalmából a megszokottnál is több figyelem irányul ember és víz évmilliókra visszatekintő kapcsolatára. Ezen a napon az egész világ megemlékezik az éltető vízről. A vízszolgáltató cégek elsősorban a vízszennyezés ellen veszik fel a harcot. Minden alkalmat megragadnak, hogy felhívják a figyelmet az ivóvíz védelmére.

A Pápai Vízmű az idei évben is színes rendezvényekkel hívja fel a figyelmet az egészséges, tiszta víz értékére, ennek az értéknek a megőrzésére, a csapvíz fogyasztásának fontosságára, mindennapi életünkben betöltött nélkülözhetetlen szerepére.

Ma reggel 8 órától 17 óráig előzetes bejelentkezés alapján látogatást tehettek az érdeklődők a víztoronyba. Csak 219 kacskaringós lépcső… és a lépcsőzés végén csodálatos a kilátás a városra és környékére. A túra során fény derült a víztorony történetére, a vízszolgáltatásban betöltött jelenlegi szerepére. A résztvevők átélhették az 1500 köbméter víz alatti és feletti tartózkodás élményét. A víztér alatti pihenőben korabeli fotókkal, rövid ismertetővel mutatták be a víztorony építésének 1968-ban kezdődő munkálatait, az építés műszaki, gazdasági számait.
Szili Ágnes laboratórium-vezetőtől megtudtuk, a víztorony látogatás az idén is nagy népszerűségnek örvend, hiszen a mai napon több mint kétszázan mászták meg a 41,5 méter magas épületet, hogy rápillantsanak a városra, a környező hegyekre. A laborvezető sok érdekességet mesélt a diákoknak, többek között azt, hogy a nagy tömegű víz körülbelül 32 és 38 méter között helyezkedik el a toronyban, ami 4500 tonna vasbetonból épült. 2015 nyarán kisebb gépészeti átalakítással biztonságosabbá és kényelmesebbé tették a feljutást a toronyba, ami azonban azt is jelenti, hogy egyszerre csak 20-25 látogatót tudnak fogadni.
A diákok nagyon élvezték a programot

A lelkes tanulók a torony tetején fényképezkedtek, s körbenéztek.
-Nagyon nagy élmény a torony tetején lenni, örülök a lehetőségnek, hogy most feljöhettem. Egy kicsit féltem a sok lépcsőtől, de megérte, hiszen gyönyörű a kilátás. Sok épületet felismertem, például az iskolámat is. Remélem, jövőre is felmászhatok - mondta mosolyogva Banai Viktória, a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium 9. osztályos diákja.

A víz világnapi programok ezzel nem értek véget, hiszen ebben az évben is meghirdették a gyerekeknek a rajz- és fotópályázatot, melyre sok szép kép érkezett. Ezekből az uszoda folyosóján nyílik kiállítás holnap délután 13 órakor, 15 órától pedig a szennyvíztisztító-telepen és a tapolcafői vízbázison lesz nyílt nap, ahol a tapolcafői víztermelő kutakat és az UV sugárzással működő vízfertőtlenítést ismerhetik meg az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!