Goór Judit volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége


2016-03-21 21:26:51  | cikk: ha  | 


Goór Judit volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége főképe

Húsvét miatt egy héttel korábban tartotta összejövetelét a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör. A meghívott ezúttal Goór Judit, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának magyar-történelem szakos tanára, a Rákóczi Szövetség pápai csoportjának titkára volt.

Goór Judit elmondta, hogy az irodalom már kicsi korától kezdve elvarázsolta, a történelmet viszont csak kényszerből választotta második szaknak a tanári karon. Később, 1989 után, amikor hozzáférhető lett az ország, a Kárpát-medence történelmére vonatkozó, új információkat felszínre hozó szakirodalom, amikor a magyarság II. világháború utáni valós históriáját lehetett tanítani, akkor érintette meg igazán ez a tudomány a tanárnőt.

Győrben tanított a Révaiban, aztán Sopronban, majd férjét Malomsokra helyezték lelkésznek, így a pápai Refiben talált állást. Tagja, később titkára lett a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének, mint mondta, ez a közösség sokat segített abban, hogy otthon érezze magát ebben a városban. Érdekességként hozzátette, hogy bárhol élt eddig, ott mindenhol volt korábban egy gályarab lelkész.

Goór Judit elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség pápai szervezete 2003-ban alakult. A közösség nyitott a nemzeti kulturális értékekre, a határon túli magyarokkal való kapcsolattartásra, s fontos feladatuknak tekintik a fiatalok bevonását is az értékőrzésbe. Az elmúlt tizenhárom évben a csoport folyamatosan fejlődött, jelenleg száz tagja van. Az egyesületi tevékenység nagy részét a honismereti kirándulások teszik ki, számos határon túli magyarlakta területre ellátogattak már, utazásaik során mindig felkeresik az emlékhelyeket is.

Megtelt a terem, Goór Judit előadása sok érdeklődőt vonzott

A közösség legfontosabb feladatának a Rákóczi-hagyományok ápolását, a család szellemi örökségének népszerűsítését tekinti. A határon túli magyar kisebbséget anyagilag is támogatják, így például beiratkozási ösztöndíjat kapnak azok az iskolakezdő gyerekek, akik magyar nyelvű iskolában kezdik meg tanulmányaikat a Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban vagy épp Kárpátalján. Szintén népszerűek a fiatalok számára szervezett kirándulások. Az anyaországban élő fiataloknak az országos szervezet gyakran hirdet történelmi versenyeket, ezeken a pápai refis diákok rendszeresen részt vesznek, mondta Goór Judit.

Goór Judit azt is elmondta, hogy először meglepődött, hogy Polgárdi Sándor esperes őt kérte fel előadónak, de a második gondolata az öröm volt, hogy a Rákóczi Szövetségről beszélhet. Szerinte a Gyurátz körrel egyébként is vannak kapcsolódó pontok, hisz a nemzeti kultúrának vallási gyökerei is vannak és ők a kirándulásoknál is nagy figyelmet fordítanak erre. A Rákóczi Szövetség pápai szervezete egy ökumenikus közösség, tette hozzá. Goór Judit előadásában beszélt történelemről, irodalomról, vallásról, közösségi élményekről - hitelesen, őszinte lelkesedéssel. Talán ezért is bizonyult kicsinek az evangélikus gyülekezeti terem, hisz sokan ott voltak, hogy meghallgassák a titkárt, a tanárt, az embert.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!