Interjú az év rendőrével


2010-04-02 20:25:08  | cikk: Tóth Tamara  | 



Máté Árpád rendőrzászlós vehette át az év pápai rendőre kitüntető címet a tavalyi munkája alapján Áldozó Tamás alpolgármestertől a Pápai Rendőrkapitányság évértékelő állománygyűlésén március 11-én. Ez alkalomból beszélgettünk vele.
- Mióta dolgozik rendőrként?
- 2004. július elsejétől, most lesz 6 éve, hogy rendőr lettem. A rendőr szakközépiskolát Csopakon végeztem, és azonnal Pápára kerültem. Járőrként kezdtem 2004 szeptemberében itthon, mert az első két hónapot a Balatonon töltöttük vendégmunkásként. 2005 májusában felajánlották, hogy elvállalhatom a baleset helyszínelést egyedül, a szabadságolások végett; kicsit félve, de elvállaltam. 2006 szeptemberétől már megbízás alapján helyszínelő voltam. 2007. március elsejétől kineveztek és 2008. szeptember elsejétől dolgozok itt.
Máté Árpád a Pápai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának Közlekedésrendészeti Alosztályán dolgozik balesetvizsgáló beosztásban. Az ő feladatkörébe tartozik a Büntető Törvénykönyv 13. paragrafusába foglaltak vizsgálata, tehát a közlekedési bűncselekvények, az ittas járművezetés, a közúti veszélyeztetés, valamint azok a közlekedési balesetek, amik nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel járnak. Mint mondta, tele van a szekrénye papírokkal, Pápán is zajlik az élet.
- Mivel foglalkozott előtte?
- A civil szférában dolgoztam, több helyen is. Volt, mikor gázvezető cégnél, volt, mikor fakitermelőként. Tehát kipróbáltam a munkának a nehéz részét is. Nem mintha ez nem lenne nehéz, csak ott fizikálisan, itt inkább lelkileg és szellemileg van próbára téve az ember.
Mint oly sokan, ő is azért választotta ezt a szakmát, mert biztos munkahelyet szeretett volna magának. Elmondása szerint sosem készült rendőrnek. Nem álmodott rendőrautóval meg gumibotokkal, bilinccsel. Még 25 évesen sem gondolta, hogy rendőr lesz. Ennek ellenére nagyon szereti a munkáját, melyről nagy tisztelettel beszél.
 - 2004-ben 10-en végeztünk az iskolában, s ebből eleve csak két fő kerülhetett Pápára a pápaiak közül. Azóta már mindenki itthon van - teszi hozzá gyorsan, majd így folytatja: - Nekünk óriási megtiszteltetés volt, egyrészről hogy minket választottak ki, másrészről pedig, hogy a közlekedésre kerülhettünk. Akkor még az előző generáció aktív volt és dolgozott. Én úgy gondolom, hogy a mai napig megtiszteltetés valakinek az, hogyha a közlekedésrendészeti alosztályra kerülhet itt Pápán. Tehát valami plusz kell ahhoz, hogy ide kerüljön az ember, mint például valamilyen jó emberi tulajdonság.
Tavaly jelentkezett a budapesti Rendőrtiszti Főiskolára tanulni, 2009. szeptemberben elsőéves hallgatóként ült be az iskolapadba. Ebből is látszik, mennyire komolyan veszi hivatását. Máté Árpád a szakközépiskolát is végig kitűnővel végezte el, s azóta is azt az elvet vallja magáénak, hogy mindent becsületesen, maximálisan, száz százalékosan kell teljesíteni. Emellett rendkívül szerény is. Talán ezek a tulajdonságok is hozzájárultak ahhoz, hogy a parancsnok őt ajánlotta a kitüntető díjra.
- Mit szól az elismeréshez?
- Az ember törekszik arra, hogy jól csinálja a munkáját. Nagy megtiszteltetés, hogy rám esett a választás, de egyben teher is, hiszen innentől kezdve csak felfelé ível a mérce, a teljesítmény csak ennél több lehet. Megmondom őszintén, hogy nagyon meglepődtem, amikor elhangzott a nevem. Mert amikor az állományülés végén a díjakat, kitüntetéseket osztották, akkor az év rendőrével kezdték, és amikor felolvasták az érdemeket, én nem ismertem magamra, az túl fényes volt. Nagyon meglepődtem, amikor kimondták a nevem. Nagyon jólesett, bár sokan végeznek hasonló munkát itt, sőt még jobbat is, mint én.
A kollégák természetesen már mondogatták neki az állománygyűlés előtt is, hogy ő kapja a díjat, de afféle ugratásnak vélte, hiszen mint mondta, szoktak egymás közt viccelődni például a Szent György napja vagy március 15-e alkalmából is, hogy „zászlós leszel”, vagy „előléptetnek”.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!