Utak...


2016-03-17 23:11:26  | cikk: ha  | 


Utak... főképe

Hisznek a véletlenekben? Ma Patrik napja van. Szent Patrik Írország védőszentje. Lőwenberger Patriknak, a Refi festészet tanszakos növendékének ma nyílt az első kiállítása. Lőwenberger Patrik számára az írek apostola kiemelten fontos - már csak a névazonosság és a katolicizmus okán is. Túl tökéletes egybeesés ahhoz, hogy véletlen legyen.

Szóval szép névnapi ajándékot kapott Lőwenberger Patrik: a tapolcafői református templomban megnyílt első önálló tárlata. S ha már az egybeeséseknél tartunk: az övé a Tapolcafői Templomgaléria 67. kiállítása, az első mesteréé, Katona Györgyé volt. Patrik a balatonfüredi általános iskola után Erdélybe vágyott középiskolába, aztán engedve a szülői kérlelésnek, csak Pápáig utazott. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája festészet tanszakos növendéke lett öt évvel ezelőtt. Akkor még nem volt számára egyértelmű, hogy a képzőművészet az ő útja, nagyon szerette a néptáncot is, vonzotta a színpad világa. Aztán betoppant a Refibe - és Patrik életébe - Katona György. Rövid idő után egyértelművé vált, hogy a fiatalember útja a festészet.

Számos téma - egy ecsetre

Patrik elindult ezen az úton. Az érzés, hogy festenie kell, gyakran rátör, a nap akkor teljes, ha ecset volt a kezében. Szereti Vincent van Gogh-ot, Paul Cézanne-t, Jean-Baptiste Siméon Chardin-t is , akiknek a munkásságából szívesen táplálkozik, tanul tőlük, hogy aztán amit lát, amúgy lőwenbergerpatrikosan továbbgondolja. Azaz lőweypatrikosan, mert hogy ezt a művésznevet választotta. Az ok prózai, mondta, a lényeg az volt, hogy a név rövidebb legyen, de mégis emlékeztessen az eredetire. Másolatok, stílusgyakorlatok, tájképek, porték, önarcképek, csendéletek - sokféle téma, sokféle stílus, irányzat. Patrik nem szívesen ragad le egynél, az ikonfestészettől kezdve a kortárs festészeten át, sok stílus közel áll a szívéhez. Keresgél, most épp válogat az utak közt...

Tanára, Veress Zsuzsanna, aki megnyitotta a kiállítást, a tárlat címéhez - Utak... - kapcsolódva mondta a következőket:
- Utak vezetnek hozzá és tőle. Patrik olyan ember, akinek - Weöres Sándor szavaival élve - nem kell keresnie a célját, mert célja megtalálta őt. Patrik az itt kiállított és az eddig tőle látott munkák alapján, művészként sokféle, szellemi utat járhat még be. Úgy vélem, olyan tanítványunk, aki sok mindent visz a batyujában és sok mindent is fog visszahozni, megajándékoz majd minket. Addig is ajándékozzuk meg őt mi: szeretettel, biztatással - mondta Veress Zsuzsanna.

A megnyitón közreműködtek az ifjú művész iskolatársai Kovács István tanár úr vezetésével. Lőwey-Lőwenberger Patrik kiállítása április 7-ig látható a tapolcafői református templomban. Apostol Pál, a gyülekezet lelkésze így köszönte meg Patriknak a kiállítást:
- Büszkék vagyunk rád. Rajzolj, fess, mutasd meg nekünk a szépet! Isten áldjon meg az utadon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!