Az életmentés a hivatása


2016-03-17 22:06:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Az életmentés a hivatása főképe
Szakmai képzettségüknek és rutinjuknak köszönhetően a mentők a sürgősségi betegellátás mesterei – állítja Kürti József, a Pápai Mentőállomás vezetője, aki a Kilián beszélgetések aktuális alkalmán a tőle megszokott őszinteséggel és humorral vallott életéről, hivatásáról.
A rendezvény háziasszonyával, Huszár Hajnal szerkesztő-riporterrel folytatott jó hangulatú beszélgetésből kiderült: Kürti József 1988-ban, érettségi után csatlakozott a mentőkhöz. Mint mondta, bő 27 évvel ezelőtt a véletlen sodorta erre a pályára, korábban még csak meg sem fordult a fejében, hogy ezt a hivatást választja. – Miután leérettségiztem a mezőgazdasági szakközépiskolában, sikertelenül felvételiztem a felsőoktatásba, így munkát kellett keresnem. Egy barátom jelezte, hogy megüresedett két állás a mentőkénél. Jelentkeztünk, felvettek, én pedig ott ragadtam – emlékezett vissza a kezdetekre a sokat látott mentő.
– Egészségügyi előképzettség nélkül kezdtem el a dolgozni a mentőszolgálatnál, rögtön bedobtak a „mély vízbe”. A második munkanapomon már egy halálos közúti balesethez kellett kivonulnom. Akkor még nem tudtam felfogni ennek a súlyát, de hamarosan szorongó érzés fogott el, amikor megcsörrent a riasztást jelző telefon: összeszorult a gyomrom, szúrt a mellkasom. Sok kolléga átment ezen, bennem is többször megfordult, hogy elhagyom a mentőszolgálatot. Aki ezt nem tudta feldolgozni magában, így is tett. Az azóta eltelt 27 esztendő alatt rengeteget változott a világ. Hatalmas változások történtek az orvostudományban, a betegellátás technikai feltételeiben, no meg a társadalomban. Ma már elképzelhetetlen, hogy valaki előképzettség nélkül ül be a mentőautóba. Tizenöt évvel ezelőtt egy infarktus halállal végződött, ma pedig harmadnapra elhagyhatja a kórházat a beteg. Elképesztő változások ezek – fűzte hozzá.
Kürti József megjegyezte, sokan nagyon elcsodálkoznának, ha belepillanthatnának a mentők egy munkanapjába. – Sokszor mérhetetlen szegénységgel és gazdasággal, határtalan agresszióval és szerénységgel szembesülünk. Naponta találkozunk emberi tragédiákkal, halállal. Aki ezeket nem tudja feldolgozni magában, annak nincsen jövője a mentőszolgálatnál – hangsúlyozta. A Pápai Mentőállomás vezetője úgy fogalmazott, szakmai képzettségüknek és rutinjuknak köszönhetően a mentők a sürgősségi betegellátás mesterei, elsődleges feladatuk a sérülés, az egészségromlás mérséklése, csillapítása, majd pedig a beteg minél előbb történő kórházba szállítása. A munkavégzésük során minden szabályozva van, például a riasztást követően nappal egy, míg éjjel két percen belül el kell hagyniuk a mentőállomást.
Kürti Józseftől megtudtuk azt is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek legalább 40 százalékában a mentők feleslegesen vonulnak ki a riasztás helyszínére, ugyanis sokan egyfajta karitatív, ingyenes személyszállítást végező szervezetként tekintenek a mentőszolgálatra. – Az óriási szabadság és a nagy liberalizmus velejárója, hogy mindenki ismeri jogait és ezzel sokan vissza is élnek – vélekedik a mentőállomás-vezető.
Kürti József boldog embernek tartja magát, szabadidejét szívesen tölti sportolással, biciklizéssel, utazással. Elmondása alapján az élet apró dolgainak is tud örülni, akár egy jó kávé mellett is képes teljesen kikapcsolni.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!