A helyesírás bajnokai


2016-03-17 21:15:10  | cikk: ha  | 


A helyesírás bajnokai főképe

Épp húsz éve, hogy az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában útnak indították az intézmény egykori tanáráról, Gerencsér Attiláról elnevezett helyesírási versenyt. A szervező, Kovács Tiborné elmondta, hogy Gerencsér Attilát a mai diákok ugyan már nem ismerhették, de sokuk szüleiket tanította még. Szigorú volt, de tanítványai biztos nyelvtani ismeretekkel, pontos tudással hagyták el az általános iskola padjait, szívügyének tekintette az anyanyelv ápolását.

A helyesírási emlékverseny népszerű a város felső tagozatosai körében. Az 5. és 6. osztályosok az Erkelben mérték össze tudásukat, nyolc iskolából 14 diák jelentkezett a megmérettetésre. Az intézmény igazgatója köszöntötte őket. Heizer Zoltánné elmondta, hogy akik bejutottak a járási fordulóba, azok már nyertesek, hisz ők a legjobbak korosztályukban.

Az 5. és a 6. osztályosok ugyanazt a feladatsort kapták, de külön értékelték a két korcsoportot

Az emlékverseny két részből állt. Az első részben, melyre tíz percet kaptak a diákok, egy Lázár Ervin-történetben kellett megtalálni a benne elrejtett húsz helyesírási hibát. Voltak könnyebben felfedezhető vétkek, mint például a "kalangyai" vagy épp a "röktön", de volt több ly-s, j-s elírás és az igekötők szabályait is ismerniük kellett a gyerekeknek.

A második részben egy feladatsort kellett megoldaniuk a diákoknak, volt többek közt szótagolás, betűrendbe sorolás, hosszú magán- és mássalhangzók pótlása, régi családnevek helyesírása. A tarczys Horváth Evelin elmondta, hogy sokat készült a versenyre, feladatlapokat oldott meg. Szerinte a helyesírás hozzátartozik a műveltséghez.

A tananyaghoz kapcsolódó feladatokat a felkészítő tanárokból álló zsűri javította. Az értékelésnél figyelembe vették az írás külalakját is. A verseny végén a résztvevők emléklapot kaptak, a helyezettek pedig oklevelet és könyvutalványt. A megmérettetés szervezését támogatta az Erkel iskola alapítványa is. A 7. és 8. osztályosok helyesírási versenye március 23-án lesz a Tarczyban.

Képek:

A verseny eredménye:

5. évfolyam:

1. Stankovics Luca - Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
2. Ruzsás Eszter - Tarczy Lajos Általános Iskola
3. Hauber Henrik -  Szent István Római Katolikus Általános Iskola

6. évfolyam:

1. Polgárdi Hanna - Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
2. Horváth Evelin Nóra - Tarczy Lajos Általános Iskola
3. Tóth Janka - Nemesszalóki Általános Iskola
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!