Az MSZP egészségügyről, oktatásról, a húsgyárról és a díszpolgári címről


2016-03-15 22:42:02  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Az MSZP egészségügyről, oktatásról, a húsgyárról és a díszpolgári címről főképe
Több témát is érintett Grőber Attila önkormányzati képviselő, a Magyar Szocialista Párt pápai elnöke a legutóbbi sajtótájékoztatóján. Ezek közül az egészségügyet érintő kérdések kapták a legnagyobb hangsúlyt.
Grőber Attila elmondta, az MSZP képviselőcsoportja levélben érdeklődött a kormánypárt illetékesénél, hogy mekkora a Veszprém megyei kórházak adóssága. A Rétvári Bence államtitkártól érkezett válasz szerint a megye kórházainak összes tartozása mintegy 2 milliárd forint. Ebből csaknem 1,1 milliárd lejárt tartozás. – A Pápai Gróf Esterházy Kórház hitelállománya közel 200 millió forint, amiből több mint 121 millió a lejárt tartozás. Habár nem a város az intézmény fenntartója, javaslatot teszek rá, hogy a képviselő-testület hallgasson meg egy beszámolót a kórház anyagi helyzetéről, a hitelállomány mértékéről, annak változásáról, a kezelés módjáról, illetve arról, a tartozás jelent-e nehézséget az ellátásban – közölte a szocialista képviselő.
Hozzátette, ugyancsak kérdést intéztek a kormányhoz a pápai húsgyár jövőjével kapcsolatban. Grőber Attila szavai alapján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter válaszából nem sok konkrétum derült ki, azt viszont a levél leszögezte, hogy a pápaiak a továbbiakban is számíthatnak a Fidesz segítségére.
Az MSZP pápai elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a gazdasági problémák mellett egyre élesebbek a szociális jellegű feszültségek is. – Az egészségügy terén a humán erőforrás kérdésében nagyon súlyos problémák vannak. Orvosok, ápolónők hagyják el a pályát. Vörös Ibolyától, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatójától szeretnénk azt is megtudni, hogyan áll a pápai egészségügyi intézmény a humán erőforrás tekintetében – jegyezte meg az önkormányzati képviselő.
Grőber Attila a közművelődési dolgozók és a közalkalmazottak bérét vérlázítóan alacsonynak nevezte, továbbá jelezte: javaslatot tesz arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) terjesszen a képviselő-testület elé egy beszámolót, amiben egyebek mellett kitér arra, hogyan gazdálkodott a pápai önkormányzattól kapott 347 millió forinttal, valamint a normatív támogatással. A szocialista politikus azt is szeretné tudni, vannak-e olyan pápai iskolák, amelyek kifizetetlen számlákat görgetnek maguk előtt.

Végezetül Grőber Attila felolvasott egy közleményt, amit az alábbiakban változtatás nélkül közzéteszünk:

Az MSZP Pápa és Környéke Szervezetének álláspontja szerint minden politikai közösség joga, hogy különböző díjakra, elismerésekre milyen javaslatokat tesz és fogad el.
Ez a jog abban az esetben, ha az adott politikai közösség a választásokon elnyert bizalom alapján többséggel rendelkezik egy politikai testületben, így a települési önkormányzatban, akkor felfogásunk szerint kötelezettséget is jelent.
Így van ez Pápa város esetében is. A pápai Fidesznek, kihasználva az önkormányzati választásokon szerzett felhatalmazást, joga van arra, hogy civil szervezetek véleményét meghallgatva döntsön elismerő kitüntetések, így a díszpolgári cím adományozásáról.
Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy egy ilyen jelentős, a város történetében ritka és kivételes pillanat mögött konszenzusnak kell állnia. Ezt kívánja a város, sőt, a kitüntetett érdeke is. Az elismerésben részesített számára is fontos, hogy érezze, nem egy politikai kurzus ajándéka a cím, hanem az általa elvégzett munka közös elismerése.
Az elmúlt 25 évben Pápán két gyakorló, aktív politikusnak adományoztak, adományoznak díszpolgári címet. Mindkettőt a Fidesz többségű önkormányzat fogadta el, a fideszes képviselők többségi támogatásával, s mindketten a Fidesz politikusai, miközben a döntés mögötti konszenzus a mi ismereteink szerint nem jött létre.
Azt kívánjuk a most, március 15-én díszpolgári címet elnyerő politikusnak, hogy méltó körülmények között, minél nagyobb ünneplő közösség előtt vehesse át kitüntető címét Pápa város első emberétől, a polgármestertől.
Az MSZP Pápa és Környéke Szervezete a díszpolgári címhez gratulál dr. Kovács Zoltánnak!

Képek:


Címkék: MSZP | húsgyár | kórház
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!