Éljen 1848 márciusa!


2016-03-14 22:29:48  | cikk: Babos Petra  | 


Éljen 1848 márciusa! főképe
A Magyar Szocialista Párt pápai szervezete és szimpatizánsai az Esterházy-kastély előtt álló Petőfi-szobornál emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulójáról.

A hétfő délutáni ünnepségen Grőber Attila önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke mondott beszédet. Úgy fogalmazott, ezen a napon azokra az eseményekre emlékezünk, amelyek képesek voltak egyetlen nap alatt olyan értékeket teremteni, amelyek a korábbi évtizedekben nem szerepeltek, és nem is szerepelhettek a magyarok gondolataiban. A forradalom elhozta az akkor élőknek a szabadság eszméjét, s azzal együtt még valamit, ami a szemnek nem, de a szívnek annál inkább felfogható volt. Elhozta a nemzet születésének érzését. 1848 márciusa nem egyszerűen forradalom, annál jóval több, egy nemzet születésének pillanata.

Az elnök kiemelte, hogy joggal tehetjük fel a kérdést, hogy kik azok a Petőfi által hóhéroknak nevezettek, akik üldözték a szabadságot, s mindent megtettek azért, hogy ne jöhessen el közénk. Ezek a hóhérok nem elsősorban történelmi személyek, még ha időnként testet is öltenek. Ezek valójában jelenségek, elvek és eszmék, olyanok, amelyeknek a céljuk, hogy fizikai és szellemi rabságban tartsanak közösségeket, családokat és az egész társadalmat, csak azért, hogy önző hatalmi vágyaikat minél könnyebben elégítsék ki.
-Az egyik hóhér a szolgaság, a második a privilégiumok, a kiváltság megléte, a harmadik a hatalom, az uralkodó, a bécsi udvar kiszolgálása, a negyedik a politikai ellenfelek üldözése, míg az ötödik a cenzúra és a nyilvánosság hiánya volt. Ezek voltak azok a hóhérok, amelyek a XIX. század közepén gúzsba kötötték Magyarországot, s ezek alól szabadította fel a magyarok közösségét 1848 márciusa, s adta vissza a szabadságot. A szabadságot ünnepelte 1848-ban az egész ország. Egybeforrt az ország Kézdivásárhelytől Pozsonyig, Kassától Szegedig, s ezt az egybefonódást a háromszínű nemzeti szalag, a piros-fehér-zöld kötötte össze a nemzeti érzés el nem téphető erejével – hangsúlyozta a politikus.

Végül elmondta, az olyan felemelő pillanatokban, mint március 15-e hősök születtek, olyanok, akiknek nevét megőrizte a történelem, akiket az ünnepi napon megidézünk. De sokkal többen voltak a névtelen hősök, akik kokárdát tűztek ingükre, akik először kötöttek nemzeti színű szalagot a hajukba, s először jelentkeztek honvédnak. Ők azok a hősök, akik kiálltak magukért, megvívták személyes harcaikat, s akiknek köszönhetjük, hogy 1848 márciusának valódi hőse megszületett és legyőzte hóhérait. Éljen 1848 márciusa, éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

Az ünnepségen Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese aktuális politikai témákról beszélt. Mint mondta, aláírásgyűjtő ívet lehet kitölteni, amennyiben egyet értenek az országos népszavazás kitűzésűnek kezdeményezésével két kérdésben. Az egyik, hogy az országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének tilalmáról. A másik pedig, hogy gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen.

Az ünnepi gondolatok után Gőgös Zoltán, Grőber Attila és Tulok András, a DK helyi képviseletében megkoszorúzta a Petőfi-szobrot, majd az ünnepség a Szózat hangjaival zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!