Pár korty vektor


2016-03-14 12:05:50  | cikk: ha  | 


Pár korty vektor főképe

Ritka jó hangulatú kiállításmegnyitó volt Szabó Kraker Lászlóé. A pápai származású alkotó most a HEMO Diákgalériájában mutatkozik be be újabb képeivel Vektorkortyok címmel. A megnyitón voltak fiatalabbak és idősebbek is, mindenki mosolyogva beszélgetett, régi barátok találkoztak, a kellemes zsongáshoz egy-egy pohár bor és a remek képek is hozzájárultak.

Szabó Kraker László alkalmazott grafikával foglalkozik, számos logóterve kapott elismerést és zöld utat pápai intézményeknél és egyesületeknél is. Ez a munka, mondja, persze kreatív ez is, de úgy tűnik, alkotókedve és ötlettára kimeríthetetlen, így a szabadideje a művészeté. Meg persze a boré. Meg persze a hölgyeké, hisz nagy hódolója a szebbik nemnek, ahogy az a kiállított képekből is kiderül.

Nem szemérmes kiállítás ez, mondta az egyik látogató. Valóban nem az, de nem is annak szánta a művész. Ő inkább úgy jellemezte: dögös. Az alkalmazott grafika a megrendelővel közös, kölcsönös, kompromisszumos műfaj, a saját képek viszont a kötöttségek nélküli lubickolást jelentik, mondta Szabó Kraker László. A most kiállított képek jó része az erotika és a bor világát, ezek kölcsönhatását járja körül. A szépség körülvesz bennünket és az alkotó ezeket nemcsak észreveszi, de megörökíti és meg is mutatja - mi pedig nézzük meg, érdemes.

Család, barátok, érdeklődők 

A kiállítást Schmidt Orsolya nyitotta meg, barát és művészetbarát, aki arról beszélt, hogy mit jelentenek számára a képek.
- Elsősorban a színek intenzitását, a formák játékát, azt a nagyon tudatos, de mégis tág teret adó szabadságot jelentik, azt, hogy úgy értelmezhetem a látottakat, ahogy szeretném. Egy kicsit olyanok a képek, mint a gyerekkönyvek kitalálós ábrái: ha egyik oldalról nézzük egy kacsát látunk, ha másikról, akkor egy szakállas férfi fejét. Valahogy így vagyok Latti képeivel: keresgetem a metszéspontokat, az előtérben megjelenő alakok mögül áttűnő hátteret. Azt hiszem, az sem kérdés, hogy miért éppen ezek a témák – az ízes nedűk és a női test idomai találkoznak a képeken. Aki ismeri az alkotót, annak nem kell keresgélnie a választ. Mindkettő iránt nagy rajongást táplál – és ez nem titok. S a korábbi munkáktól eltérően, itt eltűnik a szögletesség, a vonalak végtelen egyenese, a színek hideg volta – minden mindennel összefonódik, meleg és lágy, íves és telt - mondta Schmidt Orsolya, aki aztán játékra invitálta a művészt. Aki ott volt a megnyitón, megtudhatta, hogy Lattinak mi jut eszébe többek közt a szín, az illat, a nő, a vágy szó kapcsán.

És a cím: Vektorkortyok ... talán némi magyarázatra szorul. A vektor egy grafikai technológia, amelyben geometriai elemeket, görbéket, egyeneseket használ fel az alkotó, nem raszterpontokból épül fel a kép. Ennek hatására bármilyen méretben, ugyanolyan minőségben élvezhető a kompozíció. Aki teheti, kortyoljon bele ebbe a világba és élvezze a látványt a HEMO második emeleti előterében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!