175 éve érkezett Pápára Petőfi és Jókai


2016-03-14 08:50:23  | cikk: pgya  | 


175 éve érkezett Pápára Petőfi és Jókai főképe
Petőfi Sándor és Jókai Mór Pápára érkezésének, pápai diákoskodásuk, barátságuk kezdetének 175. évfordulójáról emlékeztek meg az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet tagjai szombat délelőtt a Ruszek közben található Árkádia Nosztalgia Kávéházban. Az összejövetelen Vennes Györgyné és Kerecsényi Zoltán, az egyesület ügyvivői díjazták az elmúlt hetekben meghirdetett kvízjáték szerencsés megfejtőit is. A díjátadásról és az aktualitásokról sajtótájékoztató keretében számolt be Kerecsényi Zoltán ügyvivő.

Irodalmunk két nagy alakjának Pápára érkezésének 175. évfordulója alkalmából a Városbarát Egylet a legnagyobb közösségi oldalon hirdetett kvízjátékot az elmúlt hetekben, Petőfi Sándor és Jókai Mór pápaiságához kötődő kérdéseket , feladványokat tett közé. Az öt héten keresztül tartó játék végén, a kérdések helyes megoldói-beküldői sorsoláson vettek részt. A játékban tizennégyen vettek részt, akik közül a három szerencsés nyertes Tompa Ferencné, Molnár Lajos és Horváth Ferenc. Különdíjban részesült Reizer Klára. Az Egylet a közeljövőben is tervezi hasonló játékok indítását „Tudjunk meg még többet városunkról” címmel abban a reményben, hogy még többen kapcsolódnak be a helyi kötődésű vetélkedőkbe.

Horváth Ferenc volt az egyik szerencsés kvízjátékos

Illyés Gyula jogutódja hozzájárulását adta, hogy a Petőfi-évfordulóra az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet külön megjelenthesse az író kerek nyolcvan esztendeje készített Petőfi Sándor-tanulmányának Pápához köthető részleteit. Petőfi 175 esztendővel ezelőtti Pápára érkezésének évfordulója alkalmából, 2016 áprilisára 175 példányban jelentetik meg ezt a kis emlékfüzetet, melyből juttatni fognak minden helyi oktatási intézmény könyvtárának tiszteletpéldányt. Az első négy tiszteletpéldányt Pápa város polgármesterének, valamint a település három lokálpatrióta doyenjének, Huszár János, H. Szabó Lajos és Fejes Sándor helytörténészeknek szeretnék majd átadni.

Az emlékbögre alkotója Gyarmath Anett, amelyből ajándék példányt kapott  dr. Áldozó Tamás
polgármester és Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző

Kerecsényi Zoltán a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre, 2017-ben Orlai Petrich Soma-évforduló lesz. A 195 éve született neves festő 1840 és 1844 között lakott Pápán. 1969-ben az Esterházy-kastély falai között – ami akkorművelődési központként funkcionált – rendezték meg műveinek emlékkiállítását. Kerecsényi Zoltán a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki aziránt, hogy jövőre a Magyar Nemzeti Galéria közreműködésével egy időszakos tárlatot valósíthatnak meg a festő műveiből.

Az Esterházy-kastély előtt található két emlékművet is megkoszorúzták a városbarátok

- Oralitól tudunk mindent a leghitelesebben Petőfi és Jókai pápai diákéletéről. Az ő feljegyzései, visszaemlékezései a legmegbízhatóbbak. Reá is emlékezni illik – zárta a sajtótájékoztatót az ügyvivő, majd átadta a szót Váminé Molnár Emma könyvtárosnak, aki Petőfi Sándor és Jókai Mór életéről, a számára kedves művekről mesélt a megjelenteknek.
A találkozót követően a városbarát egylet tagjai átsétáltak az Esterházy-kastély előtti Petőfi- és Jókai-emlékművekhez, ahol az emlékezés koszorúit helyezték el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!