Kié Európa? - Dr. Varga Tibor előadása az Edvy Malom Fogadóban


2016-03-12 21:51:13  | cikk: pgya  | 


Kié Európa? - Dr. Varga Tibor előadása az Edvy Malom Fogadóban főképe
Péntek este az Edvy Malom Fogadóban Kié Európa? - címmel tartott előadást dr. Varga Tibor vallás- és jogtörténész a Lélek és Tradíció Alapítvány szervezésében. Az előadó vendéget és a szép számban összegyűlt érdeklődőt Sántha Csaba, az alapítvány vezetője köszöntötte.

A kérdés felkeltette a közönség érdeklődését, ugyanis a migránsválság megrázta az öreg kontinenst, ahol jelenleg értékrendi válság zajlik, amely kihatással van a gazdaságra, kultúrára is. Az előadó szerint, ha az európai vezetők nem vállalják fel a keresztény gyökereket, akkor a kontinens elveszett. Dr. Varga Tibor tartalmas és érdekes előadást tartott, amely hozzájárult ahhoz, hogy bizonyos kérdéseket, amelyek nemzetünk múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatosak, a megszokottól eltérően ítéljünk meg.
Varga Tibortól megszokhattuk, hogy az eseményeket sajátosan új megközelítésben tárja a hallgatóság elé. A vallás- és jogtörténész szerint Európa jelenlegi képe hosszú történelmi folyamat eredményeként alakult ki. Véleménye szerint a mai Európa arculata egészen Szent Mártonhoz és Attila királyig nyúlnak vissza, akitől Európa születését eredeztethetjük. Erről a két történelmi személyről beszélt részletesen az előadás során. Minek köszönhető, hogy a kereszténység általánossá vált?

Dr. Varga Tibor megszokhattuk, hogy az eseményeket sajátosan új megközelítésben tárja a hallgatóság elé.

A késő ókori források, majd később a magyar krónikák hitelesen jegyezték fel a hun király életét. A ránk maradt tudósításokból kiderül, hogy Attila korának egyik legkiválóbb államférfija és hadvezére volt, továbbá nagy hatást gyakorolt a korai kereszténységre is. Itáliai hadjárata idején Róma kapuinál Leó pápa várta, kérte, hogy ne pusztítsa el a várost. Róma püspökét Attila nagy tisztelettel fogadta, és évi adófizetés fejében megkímélte az Örök Várost. A két fél egyházügyi kérdésekről is tárgyalt.

A hunok egy része keresztény volt - az amúgy sok vallású birodalomban -, erről tanuskodnak
a régészeti leletek is

- A hun király a lázadó eretnekekkel leszámolt, a katolicizmus általánossá válhatott. A katolikus egyház ezért örök hálával tartozhatna Isten ostorának. A hunok életében a kereszténység már korábban is jelen volt, ezt gazdag leletanyag is bizonyítja. A későbbiek során, amikor a katolicizmus államvallássá lett, a keresztény egyházi szervezetet István királyunk hozta létre. A sokat emlegetett keresztény térítést is másként kell megítélnünk, mert az itt élő népek (avarok, szarmaták, hunok) már keresztények voltak.
A Kárpát-medencében a 3. századtól jelen volt a kereszténység, ami Szent Márton működése által terjedt ki Európára – ismertette elméletét dr. varga Tibor és rátért Szent Márton életének és tevékenységének a részletezésébe.

Szent Márton püspök dr. Varga Tibor előadása szerint valószínűleg szarmata származású volt

Szent Márton püspök 316 körül született a Római Birodalom Pannónia tartományában – az előadó szerint nem Szombathelyen, hanem Pannonhalmán született –, római katonatiszt fiaként. Bálint Sándor Ünnepi kalendárium című művében egy különös történetet jegyzett fel. Eszerint Szent Márton hun királyfi lenne! A római hadseregben lovas testőrtiszt lett. Amint lehetőség adódott, kilépett a seregből, megkeresztelkedett és téríteni indult. A toursi polgárok püspökké választották. A város mellett kolostort alapított, ami a középkorban Franciaország vallási központja lett. Szent Márton kultusza a Kárpát-medencében már a honfoglalás előtt is virágzott. Tiszteletét Attila utódai és István király is felkarolta. A Pannonhalmi Apátság, amelyet Szent Márton-hegyi apátságnak is neveztek, Márton tiszteletére épült azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Márton született.

A kereszténység Pannóniából terjedt szét Európában, állítja az előadó

Összefoglalásként elmondta az előadó, hogy Rómát kétszer mentettük meg a pusztulástól. Attila 452-ben, amikor nem dúlta fel a várost, István király 1000-ben, amikor a koronázással Róma mellé állt, és így a pápa hatalma megszilárdulhatott. Korábban ugyanis erkölcsileg bomlott világi hatalmak tartották kezükben az egyházat a Nyugat-Római Birodalomban és utódállamaiban.
Zárszóként az előadást azzal fejezte be dr. varga Tibor, hogy Szent Márton élete alapján, mondhatjuk azt is, hogy a nyugat -európai kereszténység is Pannóniából indult el. Szent István királyunk a keresztény egyházi szervezetet alkotta meg, és a pápától kapott korona a királyi hatalom és egyházi hatalom egyedülálló gyakorlását tette lehetővé. Arra a kérdésre pedig, hogy „Kié Európa” a múlt, a történelem ad választ, amely megismerhető az előadó könyvéből is, amit a találkozó végén dedikált.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!