Zajlik a munka a Külső-Várkertben


2016-03-12 15:27:49  | cikk: HuHa  | 


Zajlik a munka a Külső-Várkertben főképe
Februárban kezdődött meg a Külső-Várkert zöldfelületetinek rendezése, azzal a céllal, hogy szabadidő eltöltésre, rekreációs célokra alkalmas parkerdő legyen a Vajda lakótelep szomszédságában. A munkálatok mintegy 10 hektáros területet érintenek, a projekt első ütemében 5 hektárnyi erdőt tesznek rendbe. Ezekben a hetekben – ahogy a vajdaiak mondják – a Kisfenyves és a Fenyves közötti területen, nem messze a Nagyfától zajlik a munka.
-A lakótelep megépülésével egyre inkább olyan területté alakult a városnak ez a része, ahová a gyerekek és a felnőttek kijártak játszani, sétálni és most ezt a pihenőterület jelleget szeretnénk erősíteni. Ennek első lépései már több mint egy évtizeddel ezelőtt megkezdődtek, hiszen ezért épült ide játszótér, ezért épült meg a Várkertfürdő és ezért létesítettünk itt látványtavat – mondta Áldozó Tamás polgármester, hozzátéve, szeretnék, ha szervesen a városhoz kapcsolódna ez a terület és intenzívebb lenne a kihasználtsága.

Sok a beteg, kiszáradt, kidőlt fa a területen. Ez nemcsak csúnya, de veszélyes is.

A jelenleg zajló parkerdő-kialakítási munkák hosszú éveket vesznek igénybe, hiszen a zöldfelület átalakítását úgy valósítják meg a szakemberek, hogy a város széltől és szennyeződésektől való védelmét biztosítani tudja. Első lépésként a szemetet szedik össze a területről, rendezik az aljnövényzetet, kiirtják a bozótost. Ezt a munkát a Városgondnokság végzi. Bakó István igazgató érdeklődésünkre elmondta, a tervezettnél lassabban tudnak haladni, hiszen a rengeteg eső akadályozza a munkálatokat. Ennek ellenére már több mint 2 hektárnyi területet megtisztítottak a bozóttól, felesleges aljnövényzettől.
-A hulladékszedés párhuzamosan zajlik a bozótirtással, de egyes helyeken a szemét nagy mennyisége miatt külön csapatot alkotnak a hulladékot összeszedő munkatársak – tájékoztatott. A kivágott bozótot felaprítják, tárolják és szárítják, ezt követően pedig az Esterházy-kastély fűtését biztosító aprítékos kazánban használják majd fel.

Az aprítógép segítségével tüzelő lesz a bozótból

Bár a munkálatok a sok csapadék miatt csak lassan tudnak haladni, már látványos a változás. A bozóttól megtisztított területen átlátni a fák között, észrevehetően sarjad a fű, szellősebb a környezet. A megtisztított területeket hamarosan a Bakonyerdő Zrt. szakemberei veszik birtokba, az ő feladatuk lesz a beteg, kiszáradt, nem őshonos fák eltávolítása és a parkerdő jelleg kialakítása. Mindezt folyamatos erdőborítás biztosítása mellett teszik, vagyis nem tarvágással, hanem gondos válogatással újítják meg a Vajda Péter lakótelep melletti erdőt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!