Különleges KRESZ-oktatás középiskolásoknak


2016-03-12 14:19:56  | cikk: HuHa  | 


Különleges KRESZ-oktatás középiskolásoknak főképe
Több mint ötszáz középiskolás vehetett részt a közelmúltban azon az interaktív KRESZ oktatáson, melyet a Pápai Rendőrkapitányság szervezett két iskola diákjai számára. Mint azt Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredestől megtudtuk, egy másik, szintén fiataloknak szóló program kapcsán ismerkedtek meg a vezetéstechnikai képzéseket tartó Safety Hungary-val, mely az Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal együttműködve számos közlekedési területen végez oktatást. Így jutott el a cég Pápára, ahol két középiskola diákjainak tartott elméleti és gyakorlati KRESZ oktatást.
-Először a Türr István Gimnáziumot kerestük meg a lehetőséggel, ahol nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezést, majd mivel még egy iskolát is vállalt az oktató cég, az Acsádyt kértük a program befogadására, szintén sikerrel. Így két nap alatt több mint ötszáz fiatal ismerkedhetett meg a közlekedés szabályaival.

A közlekedési helyzetekkel is megismerkedtek a diákok

A diákokat aktívan bevonó program elméleti és gyakorlati oktatásból állt, előbbin a gyalogos, kerékpáros- és segédmotorkerékpáros-közlekedés szabályait ismerhették meg vagy eleveníthették fel a tanulók, ezen túl szó esett a passzív biztonsági eszközök használatának fontosságáról és néhány látványos videóval a veszélyhelyzeteket is bemutatták. A foglalkozás gyakorlati részén motorszimulátor segítségével az utcai közlekedést próbálhatták ki.

Koczóh Tamás, a Safety Hungary instruktora elmondta, céljuk, hogy a fiatalok számára emészthető formában ismertessék a közlekedési szabályokat, hiszen a megszólított korosztály már önállóan közlekedik és fontos, hogy azt a szabályok betartásával tegyék. A program 2011-ben indult, az idei tanévben terveik szerint hatezer diákhoz jutnak el országszerte. Előadásaik során igyekeznek fiatalos stílusban, szemléletesen, a diákok számára is érdekesen elmondani a legfontosabb közlekedési szabályokat, felhívni a figyelmet a veszélyhelyzetekre és mindig bevonják a tanulókat az előadásba.
-A közlekedési szabályok közül szóba kerül többek között, hogy hol lehet kerékpárral közlekedni, segédmotorral hol szabad és hol nem szabad haladni, milyen védőfelszereléseket kell viselni segédmotoron, motoron vagy éppen kerékpáron. Beszélünk a holt terekről, a láthatósági kérdésekről is. A nap fénypontja a motorszimulátor használata, amelyen „átélhetik” a sebességet és a különböző veszélyhelyzeteket.

Koczóh Tamás instruktor a motorszimulátor által bemutatott veszélyhelyzeteket is elmagyarázta

A Safety Hungary programja keretében a diákok az elméleti oktatás előtt és után is kitöltöttek egy KRESZ tesztet ugyanazokkal a kérdésekkel, az eredmény pedig egyértelmű volt: a közlekedési szabályok ismertetése, megbeszélése után sokkal jobb tesztet írtak a tanulók.

Stábunk az Acsády Szakképző KRESZ oktatására látogatott el, ahol a diákok egy részének még nincs vezetői engedélye, míg mások már rendelkeznek segédmotor-kerékpár jogosítvánnyal. A tapasztalat azt mutatta, többségük érdeklődéssel és figyelemmel vett részt az oktatáson. Strommer Dávid azok közé tartozik, akik már letették a KRESZ vizsgát, számára az ismeretek felelevenítését jelentette a program. A fiatalember hasznosnak és érdekesnek tartotta az előadást.
-A közlekedési szabályok mellett tanultunk a veszélyhelyzetekről is, köztük a gyorshajtásról, ittas vezetésről és szó volt a kereszteződéseken való áthaladás szabályairól, a féktávolságról és hasonlókról. A motorszimulátoros feladat nagyon érdekes volt, hiszen találkoztunk úttestre kiguruló labda után futó gyerekkel, szabálytalanul kanyarodó járművel, amikre nagyon gyorsan kellett reagálni.

A tanultakról KRESZ-teszten adtak számot a diákok

Császárné Elek Veronika kiemelt megelőzési főelőadó a program kapcsán hangsúlyozta, minden diák közlekedik, tehát valamennyien ki vannak téve a közlekedési veszélyhelyzeteknek, akiknek pedig nincs vezetői engedélye, azok sok közlekedési szabállyal nincsenek is tisztában. A kapitányság tapasztalatai szerint a fiatal korosztály is érintett a balesetekben, s nem csak áldozatként. Több gyermekkorú vagy fiatalkorú követ el közlekedési szabálysértést, okoz veszélyhelyzetet, akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekedve. Sok esetben pedig balesetet ugyan nem okoznak, de megsértik a közlekedési szabályokat, így például, amikor elengedett kormánnyal kerékpároznak, vagy sötétben világítás és láthatósági mellény nélkül közlekednek. Ezért is tartották fontosnak, hogy minél több pápai diákot bevonjanak az interaktív programba.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!