Előadás a húgyúti betegségekről


2016-03-09 20:40:19  | cikk: Babos Petra  | 


Előadás a húgyúti betegségekről  főképe
A húgyúti betegségekről, azok megelőzéséről és a gyógyításával kapcsolatos tudnivalókról hallhattak előadást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja által szervezett Segítünk, hogy segíthess című előadássorozat márciusi előadásán, a Napsugár Bölcsődében.

A sorozat előadója, dr. Lőrincz Matild gyermekorvos részletesen és jól érthetően szólt a húgyúti betegségekről, a fejlődési rendellenességekről, arról, hogy hogyan lehet a fertőzéseket elkerülni. Kiemelte, a legfontosabb az önmegfigyelés és a megfelelő higiéniai szabályok megtartása. Meg kell tanítani a gyermekeket arra, hogyan kell az illemhelyeket használni, az uszoda után hogyan lehet elkerülni a megfertőződést.
-A fiúknál és a lányoknál is egyaránt meg kell tanítani a külső nemi szervek vizsgálatát, és ha bármi elváltozást látnak és éreznek, azonnal és időben orvoshoz kell fordulni, hiszen ezen életek is múlhatnak.

A húgyúti fertőződések nagy része baktériumfertőzéstől származnak, a légúti betegségek után ezek a második leggyakrabban előforduló esetek. Mivel a vese egy háttérben elhelyezkedő szerv, alattomosan tud beteg lenni, s ha nem veszik észre időben, az életfontosságú szerv tönkremehet.
-Természetesen a megelőzés fontos lehetősége a bőséges folyadék, vagyis víz fogyasztása. Persze, a mozgásszegény életmód is közre játszhat a vese megbetegedésében.
A doktornő az előadásait mindíg ábrákkal is szemlélteti

A doktornő kitért a szobatisztaságra is, amire azt mondta, fejben dől el, tehát bizonyos érettség szükséges hozzá.
-Általában 2,5-3 éves korra várjuk el a szobatisztaságot. Az éjszakai bepisilés olyan dolog amiért nem szabad büntetni és betegségtudatot ébreszteni a gyermekben. Az ágybavizelésnek oka van, azt ki kell deríteni, majd azt az okot kell kezelni. Dicsérni kell, ha a bilibe pisil, de az, hogy vizelnie kell, és ezt mondja is, azt bizonyos érettség határozza meg – mondta dr. Lőrincz Matild.
Az előadáson felhívta a figyelmet a játszóterekre, hiszen hamarosan indul ennek a szezonja is. Elmondta, fontos a megfelelő öltözék, a biztonság és a figyelem.

Az előadássorozat kapcsán a doktornő elmondta, tapasztalatai szerint nagy rá az igény, hiszen ezek olyan témák, amelyek érintik az összes gyermekes szülőt. A sorozat áprilisban folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!