Fókuszban a drog és a család


2016-03-09 09:16:04  | cikk: Babos Petra  | 


Fókuszban a drog és a család főképe
A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézmény Család­ és Gyermekjóléti Szolgálata, a PVÖ ESZI Család­ és Gyermekjóléti Központja, a Fix Pont Önkormányzati Társulás Család­ és Gyermekjóléti Szolgálata, valamint a pápai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmaközi megbeszélést tartott a Városházán Drog és a család címmel.

A rendezvényen Lovizer Dániel addiktológiai konzultáns, a Veszprémi Családsegítő Szolgálat családgondozója tartott előadást a szakembereknek. Az előadó szerint a fiatalok alkoholfogyasztási szokásai folyamatosan romló tendenciákat mutatnak. Jellemző, hogy az alkoholt is mintegy drogként használják, és sokszor a fél órán belüli lerészegedés a cél. Tehát serdülőknél az alkohol több filmszakadást okoz, ugyanakkor az alkohol szedatív hatásaira kevésbé érzékenyek: tovább isznak, többet isznak, anélkül, hogy elaludnának. A rohamivás egyik következménye, hogy a fiatalok az alkoholok képi ingereire, vagyis az alkoholreklámokra sokkal erőteljesebb agyi reakciókkal válaszolnak, tehát a reklámok még tovább fokozhatják az alkoholfogyasztásukat.
Lovizer Dániel előadása közben

Az addikció hármas meghatározása a szer, a személy és a szociokulturális környezet. Mivel mindhárom tényező szerepet játszik a kialakulásban, így a rehabilitációnak is magában kell foglalnia a szer kiiktatását, a személyiség megváltoztatását és a környezet megváltoztatását is. Mint hangsúlyozta, a függőség egy „családi” vállalkozás, tehát egy családi betegségről van szó.
-Legtöbbször egy szerhasználó fiatal a diszfunkcionálisan működő család tünethordozója. Ez korai stádiumban felfedezhető, attól függően, hogy az illető fiatal milyen gyermekszerepbe bújik, ez lehet bűnbak, elveszett gyermek és hős is. Sokszor egy kitűnő gyermek családjában van jelen az alkoholizmus, és ő a sérültségét úgy próbálja kompenzálni, hogy az iskolában jól teljesít. Minél fiatalabb korban jelenik meg szerhasználat, általában annál nagyobb a valószínűsége, hogy egy következő életkori szakaszban a szerhasználat már pszichés és interperszonális problémákat okoz, illetve függőséget alakít ki – mondta a szakember.

A legfontosabb tényező a hitelesség, a személyes példamutatás és az őszinteség – hangsúlyozta Lovizer Dániel, aki hozzátette, a cél, hogy szembesíteni kell az érintett felet, komolyan számon kérni, s egyértelmű határokat állítani, a következményeket pedig minden áron betartatni.

A szakember elmondta azt is, a tapasztalatai a valóságot tükrözik, vagyis jellemzően azok a fiatalok, akik ellátásba kerülnek, halmozott traumatizációnak vannak kitéve.
-Az országos adatokhoz hasonlóak a Pápa és környélbeli adatok is. A népesség 20-25 százaléka próbálja ki a szereket, míg 50-60 százaléka a népességnek rendszeres alkoholfogyasztó, ami sajnos nagyon magas szám. Az alkohol is drog, függőséget alakíthat ki – fűzte hozzá.

Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki a környezetében ilyen jellegű problémákat észlel, az bátran fordulhat segítségért szakemberekhez vagy az alkoholisták hozzátartozóinak önsegítő csoportjaihoz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!