A svábok bejövetele - könyvbemutató


2016-03-07 22:11:40  | cikk: ha  | 


A svábok bejövetele - könyvbemutató főképe


Egy szokatlan könyvbemutatóra, egy 1913-ban íródott történelmi regény ismertetőjére invitálták az érdeklődőket a Jókai Mór Városi Könyvtárba ma délután. A szerző, Adam Müller-Guttenbrunn 1923-ban hunyt el, A svábok bejövetele című regénye többször is megjelent német nyelven, magyarul azonban most először, az Imedias kiadó gondozásában. A kötetet a kiadó vezetője, Lóczy István mutatta be.

A 100 évvel ezelőtt született könyv 300 éves történetet mesél el: azt az időszakot eleveníti fel, amikor a svábok megtelepedtek a történelmi Magyarország különböző tájegységein a XVIII. században. A könyvben nagyon pontos történelmi, néprajzi háttérinformációkhoz jut az olvasó, hiteles, dokumentumértékű, ugyanakkor olvasmányos, érdekes regény A svábok bejövetele, mondta Lóczy István.

A kötetet a kiadó vezetője mutatta be az érdeklődőknek

A török kiűzése után az ország bizonyos részei elnéptelenedtek, ezért az uralkodó német és osztrák telepeseket hívott ide. A motivációkról, tehát hogy miért indultak el a telepesek, a körülményekről, és a beilleszkedés folyamatáról mesél a könyv. A kor valós történelmi figurái is visszaköszönnek a regény lapjain, de a szereplők, akiknek sorsán át kirajzolódnak a történések, fiktív alakok, az író fantáziájának köszönhetők. Adam Müller-Guttenbrunn stílusa Jókai Móréhoz hasonlítható, mondta a kiadó vezetője.

A svábok bejövetele című kötet megjelentetését azért tartotta fontosnak a kiadó, mert a közép-európai soknemzetiségű kultúrát érdekes több nézőpontból is megvizsgálni. Ebben a könyvben a betelepülő német ajkúak szemével nézhetjük a történéseket, s ugyanaz az esemény így árnyaltabb színezetet kap. A több szálon futó, fordulatos történet visszarepíti az olvasót a XVIII. századba, megismerkedhet a korabeli viszonyokkal. A kötet könyvesbolti forgalomba nem kerül, a kiadónál vásárolható meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!