48-as projekthét a Munkácsyban


2016-03-07 22:08:33  | cikk: Babos Petra  | 


48-as projekthét a Munkácsyban főképe
A Pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógiai programjában rendszeresek a legkülönfélébb témákat feldolgozó projekthetek. Ezen a héten a közelgő nemzeti ünnepre készülve a negyedik évfolyamosok a Március 15-e című projekttel foglalkoznak. A projektnyitót ma délelőtt tartották az aulában, ahol a pénteki műsorból adtak elő részletet a negyedikesek.

Csákvári Regina tanító kérdésünkre elmondta, egy közösség összetartozásában fontos szerepet játszanak a hagyományok, melyek szerves részét képezik az ünnepnek. Minden nemzetnek van egy olyan jeles napja, amelyhez valamilyen sorsfordító esemény kapcsolódik, amelyet elevenen őriz az emlékezet, hogy alkalomadtán erőt merítsenek az egykori hősök példájából. A magyarok számára ezen ünnepek egyike 1848. március 15-e, a legszebb és legigazabb, legőszintébb ünnep. Ez az, ami leginkább tükrözi magyarságunk lényegét, a hazaszeretetet.
-Az érzelmileg elsivárosodó világunkban szükség van arra, hogy megmentsük régi értékeinket, eszközeinket, tárgyainkat, dalainkat, ünnepeinket, hétköznapjaink szokásait és hagyományait, s erőltetés nélkül formálódjon a ma gyereke. A diákok harmonikus fejlődéséhez egyaránt szükség van a múltat idéző, a jelenből táplálkozó, s a jövőt előrevetítő tevékenységekre. Fontos, hogy a tanulók minél jobban megismerjék az 1848-as eseményeket, hagyományokat, képesek legyenek annak felidézésére, ápolására. A gyerekek érezzék a közös munka, a szereplés örömét, a közösség erejét, egymás elfogadását és tiszteletét – hangsúlyozta Csákvári Regina.

A hét során a diákok ellátogatnak gondolatban azokra a helyszínekre, ahol a márciusi ifjak is jártak. Ma délután a Pilvax Kávéházban 12 pontban megfogalmazták: Mit kíván a munkácsys diák, majd holnap Landerer nyomdájában papírra is vetik ezen gondolatokat. Kedden egy irodalmi sétán is részt vesznek a tanulók, felkeresik az emlékhelyeket. Szerdán egy hagyományőrző huszár látogat az intézménybe, aki korhű ruhában bemutatja felszerelését, s mesél az akkori életről. Csütörtökre vetélkedőt szerveznek a hét eseményeiből, majd délután sportverseny keretében Szabadulás a börtönből címmel játékos programot tartanak. A hét zárása pénteken lesz, amikor ünnepi műsort mutatnak be az iskola minden diákjának.

A hétfői projektnyitót élőképpel zárták a tanulók, melyen az ünnep legfőbb jelképét, a piros-fehér-zöld kokárdát rakták ki.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!