A Somló festményeken


2016-03-06 11:46:29  | cikk: Babos Petra  | 


A Somló festményeken főképe
Boldizsár Zsolt devecseri festő már harmadik alkalommal hozta el városunkba szemet gyönyörködtető képeit. Először a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosó galériájában, az Esterházy-kastélyban, majd a Pedagógus Művelődési Házban kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Ezúttal a Háromhatár Kulturális és Sportegyesület meghívására tájképeit, Kicsi hazám, a Somló vidéke címmel mutatta be a nagyérdeműnek.

Boldizsár Zsolt 1961-ben született. Gyermek- és ifjúkori éveit a Somló-hegy északnyugati lábánál, Somlószőlősön töltötte. Kisiskolás kora óta képzőművészeti pályára készült, de ez meghiúsult. Pápán, a Mezőben, húsfeldolgozó szakmát tanult, majd a Devecseri Húsüzemben dolgozott huszonegy évig, az utolsó évtizedben, mint üzemvezető helyettes. A festést autodidakta módon sajátította el.
Mint mondta, feleségétől az első közös karácsonyukra olajfesték készletet kapott ajándékba, aminek nagyon örült, talán itt kezdődött a festészeti pályája, ami azóta is töretlen. Most már tizenhárom éve fest a régi nagy mesterek útmutatása alapján, meghallgatva kortársai kritikáit és ötleteit. Ami igazán megragadta az a romantika és a plan air.
-Számomra festeni annyit jelent, mint törekedni a harmóniára, a lelki békére, és ezt továbbadni az alkotás által. Rácsodálkozni a nap sugarára, menni a fény után. A fény, ami a természetnek élet, a léleknek remény, ami megfoghatatlan. Ez a megfoghatatlan teszi számomra széppé és végtelenné az alkotás folyamatát, hisz a boldogság kék madarát nem kézben tartani, hanem nap, mint nap újra keresni jó – hangsúlyozta a művész.
Boldizsár Zsolt elsősorban tájképeket fest, azon belül is a szűkebb hazáját. Gyakran egyházi témájú képeket és csendéleteket is készít. Imádja a vízpartokat, az árnyas erdő belsőket a magyar vidék hangulatát. De a fő festészeti témája a Somló, az a hely ahova született, ahova mindig jó visszatérni, amit úgy érez, mindig visszavárja. Nap mint nap mindig új arcát mutatja . A festőművész úgy érzi, jó lenne addig élni, amíg meg nem unja festeni a Pannon táj eme gyöngyszemét.
Az elmúlt húsz évben számtalan csoportos és egyéni kiállításon vett részt. Képei eljutottak Európa számos országába és a tengerentúlra is.

A kiállítást Portik Péter festőművész ajánlotta a művészetbarát közönségnek.
Boldizsár Zsolt és Portik Péter

- Ha körülnézünk itt a teremben, láthatjuk, hogy Zsolt a kinti sok szépségből egy tucatnyit varázsolt ide nekünk, amiben gyönyörködhetünk. Életem során már sok kiállításon megfordultam, de kevés volt az olyan tárlat, amelynek bármely alkotását éveken keresztül szívesen elnézegettem volna otthon a nappalim falán. Ennek a kiállításnak az anyaga olyan – mondta Portik Péter, majd gratulált az alkotónak, további sikereket kívánva. A pápai kiállításon a Somlóról készült képei mellett a Rába-parti, a balatoni, a devecseri és az erdőrészleteket bemutató festményeit láthatja az érdeklődő közönség.
Az egyesület énekkara is fellépett

A tárlat megnyitón a Háromhatár Kulturális és Sportegyesület énekkara és Boldizsár Bíborka, a művész lánya működött közre. A festmények április elejéig tekinthetőek meg a Háromhatár Kulturális és Sportegyesület székházában, a Komáromi úton.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!