A CSOK-ról tájékoztatták az érdeklődőket


2016-03-06 10:51:02  | cikk: HuHa  | 


A CSOK-ról tájékoztatták az érdeklődőket főképe
Áldozó Tamás polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő meghívására érkezett városunkba pénteken este Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára családpolitikai kérdésekről, kiemelten a Családi Otthonteremtési Kedvezményről tartott előadást a JMSZK-ban.
A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón a városvezető köszöntötte az államtitkár asszonyt és elmondta, mivel az új családtámogatási kedvezmények nagy érdeklődést váltottak ki, úgy gondolták, a pápaiak számára szerveznek egy előadást a részletek megismertetésére.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár, Novák Katalin államtitkár és Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztatón

Novák Katalin úgy fogalmazott, örömmel jött Pápára, hiszen számukra is fontos, hogy a nagyszabású otthonteremtési támogatási rendszer szabályairól minél többen értesüljenek. Kiemelte, az otthonteremtési program a valós igényekre ad reális választ, olyan lehetőség, amely nagyon sok családnak ad esélyt arra, hogy új otthonra leljenek.
-Segít azoknak, akiknek még nincs gyermekük, s szeretnének gyermeket vállalni a következő években. Ha vállalják, hogy tíz éven belül háromgyermekes nagycsaláddá bővülnek, akkor akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak, amihez jár még egy 10 millió forint államilag kamattámogatott (garantáltan 3 százalék alatti kamatozású), 25 éves futamidejű hitel-lehetőség is, vagyis összesen 20 millió forinthoz lehet hozzájutni.
A politikus kifejtette, az új otthonteremtési kedvezmény szól azoknak is, akik már gyermeket nevelnek, 1, 2, 3 gyermekes családoknak, házaspároknak, élettársi kapcsolatban élőknek és a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek is.
-Az otthonteremtési program rendkívül gazdag, sok eleme van és mindenkit arra bíztatok, hogy tájékozódjon a lehetőségekről. A gyermekvállalás, az otthonteremtés és a továbbköltözés komoly döntés, de olyan segítséget tudunk nyújtani a vissza nem térítendő támogatásokkal, amiből sokan tudnak profitálni.
Novák Katalin elmondta, a családtámogatási program egyik kiemelt eleme az otthonteremtés, amivel azt szeretnék elérni, hogyha a gyermekvállalás útjában a megfelelő otthon hiánya áll, akkor kapják meg a családok ezt a plusz segítséget a kormányzat részéről.

Megtelt érdeklődőkkel a JMSZK emeleti előadóterme

A sajtótájékoztatón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő hozzátette, a kormány több társadalompolitikai célt tűzött ki maga elé, ezek közül az egyik legfontosabb a családok megerősítése, amelyet több oldalról is támogat. Ilyen a családi adókedvezmény és a családi otthonteremtési program is. Mindez azt célozza, hogy a ma Magyarországon tapasztalható demográfiai csökkenést megállítsák és visszafordítsák.
-A magyarok számára a bérletnél sokkal szimpatikusabb a tulajdon, ami biztosabb egzisztenciát jelent, most ehhez kapnak komoly segítséget a gyermeket nevelők, gyermeket vállalók.
A politikus hangsúlyozta, a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek fontos gazdasági oldala is van, abban bíznak, hogy a korábbi évi 8 ezer építési engedély vagy lakás használatbavétel jelentősen megnövekszik, erősödik az építőipar, ami hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez. Mindez foglalkoztatáspolitikai szempontból is fontos, hiszen jó néhány ipari ágazatot is megmozdít az építkezések számának növekedése, ami pozitívan hat a munkaerő-piaci helyzetre.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a CSOK előtti szocpol elnevezésű támogatási rendszert éves szinten átlagosan 500 család tudta igénybe venni. A kormány a múlt évben kibővítette ennek a feltételrendszerét és már akkor jelentősen nőtt az igénybevevők száma: fél év alatt 10 ezerre. A mostani, még gazdagabb otthonteremtési program ennél is sokkal több embernek tud segíteni és csak az építőipar kapacitáskorlátja szabhat határt az éves növekedésnek.

Az államtitkár részletesen ismertette a CSOK igénybevételének lehetőségeit

A lakossági tájékoztatón Áldozó Tamás polgármester emlékeztetett, az első Orbán-kormány idején életben lévő családtámogatási kedvezményeknek köszönhetően épült meg a Bocsor környéki lakóövezet, a CSOK-tól ismét azt várják, hogy megnövekedjen az építkezések, új otthonok száma.

Novák Katalin államtitkár tájékoztatójában felidézte a korábbi támogatási rendszereket és ismertette a jelenleg érvényben lévő otthonteremtési program elemeit. Kitért az ÁFA visszaigénylés lehetőségre, az új építésű ingatlanok csökkentett ÁFÁ-jára, az építési eljárások egyszerűsítésére, a most induló Nemzeti Otthonteremtési Közösségre, a kamattámogatott hitelre és részletesen ismertette a Családi Otthonteremtési Kedvezmény nyújtotta lehetőségeket. Az előadás végén az érdeklődők tehették fel kérdéseiket a politikusnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!