Emlékhangverseny Gáty Zoltán tiszteletére


2016-03-05 23:05:40  | cikk: ha  | 


Emlékhangverseny Gáty Zoltán tiszteletére főképe

160 évvel ezelőtt, 1856. március 5-én született Gáty Zoltán ének- és zenetanár, karnagy, zeneszerző. A jeles évforduló kapcsán ünnepi hangversenyt tartottak a református templomban. Az érdeklődőket Kerpel Péter, Gáty Zoltán dédunokája köszöntötte. A koncerten közreműködött a Bartók Béla Zeneiskola tanárainak és diákjainak kamarazenekara, Pápa Város Fúvószenekara, a Pápai Református Teológiai Akadémia énekkara, valamint Szabó Tamás hegedűn és Pirityi Kamilla versmondással. 

Gáty Zoltán a Pápai Református Kollégium diákja volt, majd Pesten járt a Zeneakadémiára, melynek akkori elnöke Liszt Ferenc, igazgatója Erkel Ferenc voltak, akik természetesen hatottak a fiatal tehetségre, éppúgy mint mestere, Nikolits Sándor, akinek irányításával a zeneszerzési főtanszéken kitűnő eredménnyel végzett.

Első nagy művét, az I. Magyar nyitányt 1884-ben a Nemzeti Színház zenekara elő is adta, a művet egyébként Erkel Ferenc is elfogadta, "kis kurtítással" - ahogy az a partitúrán is olvasható. Aztán Gáty Zoltánt 1890-ben meghívják tanítani a Pápai Református Kollégiumba. Az énektanári állást elfogadja és itt fonódik össze az iskola, a város és Gáty élete.

A tanár-diák kamarazenekar három Gáty-indulót játszott

Gáty Zoltán igazi polihisztor volt. Tanított - több iskolában, intézetben is; koncertezett, koncerteket szervezett - hisz számos zenekar tagja volt, sőt verseket is költött, a Jókai Kör alapítójaként pedig részt vett minden fontosabb ünnepségen. Kevesen tudják, de egyike volt azon zenetanároknak, akik létrehozták az első pápai zeneiskolát. Van tehát mit megköszönnünk Gáty Zoltánnak.

A koncert méltó tisztelgés volt a tevékeny művész és tanár emléke előtt. Pápa Város Fúvószenekara a II. Magyar nyitányt játszotta, Szabó Tamás pedig a Bölcsődalt, a Nocturno-t és a Téma és variációk-at adta elő hegedűn. Az elhangzott Gáty-indulók zongoraletétben maradtak meg, Horváth Adrián hangszerelte ezeket kamarazenekarra, a bartókos tanárok és növendékek tolmácsolásában a Praepa induló, a Képezdészek indulója és a Szabadság induló is elnyerte a közönség tetszését. A Pápai Református Teológiai Akadémia énekkara Veresné Petrőcz Mária vezetésével az Emlékünnepen című kórusművet adta elő. Pirityi Kamilla refis diák pedig Gáty Zoltán Talány és az Él még a magyarok Istene! című versét mondta el.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!