Szücs András kiállítása a Refiben


2016-03-03 17:51:51  | cikk: ha  | 


Szücs András kiállítása a Refiben főképe

Szücs András 2011-ben érettségizett a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájában. Sokoldalú tehetség volt, gitározott és énekelt együttesében, verseket írt, de aztán figyelme egyre inkább a képzőművészetek felé fordult. Első mestere Katona György volt, akivel együtt festett a nyári művésztelepeken, alkotótáborokban. A pécsi képzőművészeti egyetemre nyert felvételt, ahol nem érezte, hogy a helyén lenne, ezért átjelentkezett Budapestre, a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, festészet szakra, ahol most harmadéves.

A refis tárlatban látható képek megmutatják, milyen utat járt be Szücs András eddig. A gimnázium utolsó évében készült alkotásokra a hagyományosabb tájképfestészet a jellemző, most pedig már új utakat kereső, kísérletező képeket készít. A rajzolás gyorsabb és egyszerűbb, a festés hosszú, meditatív folyamat, vallja. Mostani képeiben aztán eza két technika összeér, olajképei is - a rajzokhoz hasonlóan - vázlatszerűek.

A fiatal művész kiállítását egykori tanára, Veress Zsuzsanna nyitotta meg

Az útkeresésre utalt Veress Zsuzsanna tanárnő is megnyitóbeszédében. Mint mondta, Szücs András tiszteli a mesterségbeli tudást, meg akarja tanulni a szakmát. Mindez tetten érhető a hagyományos műfajokon: sok a portré, önarckép és az ezekkel való kísérletezés. De nem csak a rajzolás-festés, szín-forma és a kompozíció gyakorlata látható a képeken, hanem az is, hogy a művész elindult az elvontabb alkotások irányába. Korai képein még érezhető Katona György hatása, de újabb képein megfigyelhető, hogy igyekszik ezt levetkőzni, de ugyanakkor él is azzal, amit tanáraitól tanult.

Miért épp a festészet? - tettük fel a kérdést a fiatal művésznek, aki bevallotta, hogy egyrészt nyilván Katona György hatására kezdett el ezzel foglalkozni mélyrehatóbban, másrészt szeretné az elkezdett utat végigjárni. Az alma materben rendezett kiállítás kapcsán elmondta, azóta szerepelt a tervei közt, hogy visszatér a Refibe egy tárlattal, mióta eldöntötte, hogy festészettel foglalkozik. Minden terve és vágya így teljesüljön.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!