Önkénteseket vár a Kékfestő Múzeum


2016-03-02 20:40:27  | cikk: ha  | 


Önkénteseket vár a Kékfestő Múzeum főképe

Ismét múzeumi frontszemélyzet képzést indít a Kékfestő Múzeum. Az első kurzus 2013-ban volt, akkor több mint tíz önkéntes vett részt a tanfolyamon, tett sikeres vizsgát és azóta is segítik az intézményben folyó munkát. A pozitív visszajelzések ösztönözték a második sorozat elindítását, hangzott el a téma kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Nagy L. István igazgató elmondta, hogy múzeumbarát lelkületű, kulturális értékekre nyitott, jó kommunikációs képességekkel rendelkező jelentkezőket várnak az ingyenes képzésre. Az önkéntesek szakmai felkészítő programokon vesznek részt, majd gyakorlati vizsgát tesznek. Ezt követően bekapcsolódhatnak Pápa város turisztikai, múzeumi életébe.

A múzeumi frontszemélyzet, azaz a múzeum látogatóival kapcsolatba lépő munkatársak felkészítése egy négy alkalmas tanfolyamon történik. A foglalkozásokat a múzeum munkatársai tartják. A kurzus első három alkalmán kerül sor az elméleti képzésre. Az első előadás 2016. március 9-én lesz, ekkor dr. Nagy L. István a Gróf Esterházy Károly Múzeumról beszél majd, Vonnák Andrea március 16-án a frontszemélyzet feladatairól, kommunikáció elméletről és a protokollról tart előadást, március 23-án pedig Reidmár Linda mutatja be részletesen a Kékfestő Múzeumot és kiállításait.

A kurzus negyedik alkalma lesz a gyakorlati képzés napja, március 30-án. Ekkor az önkéntesek végignézhetnek egy tárlatvezetést, konzultálhatnak, tanácsokat kérhetnek, hisz a tanfolyam végén vizsgázniuk kell, ahol nem más a feladat, mint tárlatvezetés a Kékfestő Múzeumban. Az ingyenes felkészítést és az eredményes vizsgát követően az önkéntesek szerződést köthetnek az intézménnyel és segíthetik a múzeumi munkát.

A sajtótájékoztatón részt vett Schmidt Dezsőné is, aki 2013-ban végezte el a tanfolyamot. Mint mondta, nagyon sok információhoz jutott a város történetével és a múzeumi szakmai anyaggal kapcsolatban és mindig jó élmény volt számára egy-egy rendezvény, melynek sikeréhez az önkéntesek is hozzájárultak. Kiemelte a Múzeumok éjszakája elnevezésű programot és az évbúcsúztató összejövetelt is. Hangsúlyozta, hogy mindenkinek ajánlja az önkéntes munkát, hisz nem csupán hasznos tevékenységet végez, aki vállalja ezt, hanem egy remek közösség tagja is lehet.

Az önkéntes múzeumi frontszemélyzet képzésre jelentkezni lehet e-mailben a kekfesto@papa.hu címen vagy a 06-30-7915 797 telefonszámon Vonnák Andrea koordinátornál, esetleg a múzeum közösségi oldalán vagy személyesen is március 9-ig.

A sajtótájékoztatón dr. Nagy L. István felhívta a figyelmet a Kékfestő Múzeum következő programjaira is. Március 10-én 17 órakor lesz a Régészeti mozaik következő előadása, ahol Mordovin Maxim beszél a pápai textilkereskedelemről a Fő téri leletek tükrében. Március 12-én a Régi ház körül elnevezésű rendezvényben a fafaragás kapja a főszerepet. Ablak a múltra címmel fotókiállítás nyílik a március 15-én, ezen a napon ingyenes látogatható a múzeum és lesz játszóház is a gyerekeknek.

Új kezdeményezés a múzeum részéről, hogy húsvétváró napközit szerveznek március 24-25-én, elsősorban alsó tagozatosok számára. Az intézmény szeretné megkönnyíteni azoknak a szülőknek a dolgát, akik nem tudnak otthon maradni gyermekükkel a tavaszi szünet első napjaiban. Ebédet biztosítnak és az ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozásokat szerveznek a résztvevőknek. A napközit térítés ellenében lehet igénybe venni.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!