DK: Tiszta, bizalomraméltó közéletet


2016-03-01 19:33:21  | cikk: Babos Petra  | 


DK: Tiszta, bizalomraméltó közéletet főképe
A Demokratikus Koalíció Veszprém Megyei 4. számú választókerületének elnöke, Kocsis János tartott tegnap sajtótájékoztatót országos és helyi problémákról, javaslatoktól. A DK új, 2016 februárjában a budapesti kongresszuson elfogadott Sokak Magyarországa elnevezésű programját ismertette a sajtó képviselőinek. Kocsis János, Gyurcsány Ferenc gondolatait idézte: A Sokak Magyarországa a te otthonod, ahol jó élni, ahová jó hazajönni. Ahol nem az gyógyul, akinek kapcsolata és pénze van, hanem akinek szüksége van rá. Ahol nem csak az tanul, aki tehetős, hanem akinek tehetsége és szorgalma van. Ahol a fizetésből meg lehet élni. A mai Magyarország nem ilyen hely.

A DK 72 oldalas dokumentumot állított össze, melyből Kocsis János nyolc fontosabb pontot emelt ki.
-A DK meg fogja szüntetni a KLIK-et, el fogja törölni a kötelező tankönyvek rendszerét, vissza fogja adni az iskolák szabadságát és gyermekközpontúvá teszi az oktatást. 5 év alatt megduplázza, 10 év alatt megháromszorozza a tanári fizetéseket. A DK szerint egyszerűsíteni kell az adórendszert, igazságosabbá kell tenni a terhek elosztását. Csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek és a megújuló energiatermelés ÁFA-ját, meg kell szüntetni az internet ÁFA-terhét. A DK adóbehajtó NAV helyett tisztességesen működő Adóügyi Szolgálatot hoz létre. A DK felülvizsgálja a trafikmutyit, a kaszinómutyit és a földmutyit is. A DK átláthatóságot garantáló szabályokkal fog gondoskodni a közpénzügyek ellenőrzéséről. A DK eltörli a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását, mert szerintünk sokak el tudják dönteni, hogy mikor akarnak vásárolni, senkinek nincs joga mások helyett dönteni. A DK emelni fogja az egészségügy költségvetési forrásait, helyre fogja állítani a betegjogi képviseletet, meg fogja akadályozni a kórházak működésképtelenné válását. 5 év alatt megduplázza, 10 év alatt megháromszorozza az orvosok és ápolók fizetését. Fontosnak tartják, hogy az orvosok ne vándoroljanak ki Nyugat-Európába azért, hogy meg tudjanak élni tisztességesen. A párt szerint a létfenntartásához szükséges ivóvíz és elektromos áram járjon alanyi jogon. Garantálni kell a napi háromszori étkezést minden rászoruló gyermeknek egész évben. Alapvető szociális biztonságot kell biztosítani a mélyszegénységben élőknek, a minimálbéreket emelni kell. A mai modern világban a DK szerint legyen az internet-hozzáférés alapjog, váljon ingyenessé minden háztartásban. A közigazgatást lehessen elektronikusan intézni a nap 24 órájában. A DK korrupt és nehézkesebb bürokrácia helyett olcsóbb és korszerűbb államot fog teremteni. A DK vissza fogja állítani a köztársaságot, el fogja törölni a Fidesz egypárti alkotmányát és a maffiaállam helyett egy európai értékeken nyugvó országot fog teremteni – ismertette.

Az elnök helyi témákban a pápai piacról és a belváros helyzetéről beszélt. Meglátása szerint, mivel a pápai piacot kiadták bérletbe, a bérleti díjak háromszorosára emelkedtek. Ez azt is eredményezte, hogy kedden az árusok 20, míg pénteken 50 százaléka árul már csak kint. Sokan panaszkodtak, hogy ez a magas díj miatt van. Az egyszerűbb őstermelők standjai megszűntek a különböző rendeletek miatt. A DK helyi szervezetének az a javaslata, hogy a piac bérbeadásának ügyét az önkormányzatnak újra kellene tárgyalni.
-A pápai belváros kihalt. Ez azt jelenti, hogy 17 óra után alig lehet látni embereket. Sajnos nagyon sok üzlet már be is zárt, vagy aki újra próbálkozott, az pedig rövid időn belül ismét bezárt. A belvárost szinte lehetetlenség autóval megközelíteni. Ennek az lett az eredménye, hogy az emberek a nagy bevásároló központokhoz járnak vásárolni, a belvárosi kis üzletek megszűntek. Egy civil szervezet már aláírásgyűjtést kezdeményezett emiatt, reméljük, sikerekkel járnak – zárta gondolatait Kocsis János.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!