Fókuszban a család- és gyermekvédelem


2016-02-29 00:23:56  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Fókuszban a család- és gyermekvédelem főképe
Éves gyermekvédelmi tanácskozást tartottak a városházán az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI), a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézmény, a Fix Pont Önkormányzati Társulás, valamint a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közös szervezésében.

A minden évben sorra kerülő gyermekvédelmi tanácskozáson rendszerint áttekintik a jelzőrendszeri tagok írásos beszámolóit, illetve az alapszolgálat működését – tudtuk meg Dobosi Ágotától, az ESZI Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának szakmai vezetőjétől. Mint mondta, a jelzőrendszeri tagoktól előre kiküldött kérdőíveken kértek adatokat az ellátotti létszámra, a felmerülő problématípusokra, valamint az együttműködésre és a további teendőkre vonatkozóan. Ezek alapján elmondható, hogy a szolgálat adatszámai az előző évhez képest nem változtak, de a hatósági intézkedések száma növekedett, köztük például több gyermeket kellett újonnan nevelésbe venni. A statisztikák szerint a szolgálatnál nyilvántartott ügyfelek leginkább anyagi, megélhetési, párkapcsolati, életvezetési, továbbá gyermek magatartásával kapcsolatos problémák és igazolatlan hiányzások következményei miatt kerülnek a szervezet látókörébe.

A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézmény 2015-ben 46 településen látta el a családsegítő és gyermekjóléti feladatokat. Svasticsné Hegedüs Henriett intézményvezető elmondta, az esetszámok folyamatosan emelkednek. A legjellemzőbb problémák, vagyis a munkanélküliség, a pénztelenség természetesen a gyerekekre is kihatással van. Ha a szolgálat munkatársai problémát tapasztalnak, általában felkérik az érintett önkormányzatot, hogy segítsen, vagy karitatív szervezetekhez, intézményekhez közvetítik a nehéz helyzetben lévőket.

2016. január elsején kezdte meg működését az ESZI Család- és Gyermekjóléti Központja, amely azzal a céllal jött létre, hogy a szolgáltatásokat a kistelepülésekre is el tudják juttatni, és az erőforrásokat minél hatékonyabban lehessen elosztani. A központot Salamon Judit, annak vezetője mutatta be a rendezvényen egybegyűlteknek. Kifejtette: a pápai járás egész területe a hatóköre a központnak, aminek két szervezeti egység van. Az egyik a család- és gyermekjóléti szolgálattal kapcsolatos feladatok ellátását, míg a másik a hatósági ügyek intézését végzi.

Salamon Judit előadását követően a Pápán, illetve a járásban működő család és gyermekjóléti szolgálatok beszámoltak a jelzőrendszereik tavalyi évi tevékenységéről, majd Lovizer Dániel addiktológiai konzultáns a szerhasználattal és viselkedési zavarokkal érintett fiatalokat érintő addiktológiai prevenció lehetséges céljairól, valamint tartami elemeiről beszélt a hallgatóságnak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!