Álomból valóság


2016-02-26 17:59:05  | cikk: Babos Petra  | 


Álomból valóság főképe
Volnerné Ungváry Márta képeiből nyílott kiállítás csütörtökön a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében.
A művésznő 1950-ben Mosonszentpéteren született, de iskoláit Pápán és Veszprémben végezte. Művészeti pályára készült, porcelánfestő szeretett volna lenni, de családi okok miatt ez meghiúsult. Jelenleg Zalaegerszegen él férjével. Mint mondta, egészen kisgyermekkora óta rajzol és fest, hiszen édesanyja gyakran adott a kezébe ceruzát és ecsetet.

A hangulatos képeket felvonultató tárlaton a csendéletek és a tájképek mellett természetesen pápai épületek, utcarészletek és a várkerti platánok is megjelennek, hiszen a művésznő külön figyelmet fordított arra, hogy a szülővárosa ihlette képeit is megmutassa a nagy nyilvánosságnak.

A kiállítást dr. Simon Attila, a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, aki mint mondta, művészet nélkül lehet élni, de nem érdemes.
-Sikereket nem lehet egyedül elérni, és a sikereket nem jó egyedül megélni. Mindannyian gyakran álmodunk, de azokat nem tudjuk vászonra festeni. A tehetséges művészek, mint Márta, viszont igen. Általuk egy hely, egy érzés, egy álom, egy virág él tovább, nekik emlékként, a kép előtt merengőknek pedig szépségként. Ezért miden, amit a szem elraktároz, ajándék lesz számunkra. Örülhetünk annak, hogy Márta nincs egyedül a kulturális missziójával, értéket közvetíteni akaró tenni akarásával. Köszönjük, hogy művészetének titokzatos útját az ő gondolatain keresztül bejárhatjuk. A család nevében Mátyus Alíz író, falukutató - aki másod unokatestvére a művésznek - köszöntötte a szép számban megjelenteket.

Az alkotó kérdésünkre elmondta, bár más területen helyezkedett el, a festészet és egyéb kreativitást igénylő elfoglaltságok hobbiként szerves részei maradtak életének.
-A festészet majd minden ágát kipróbáltam. Készülnek képeim akvarell, diópác, grafit, olaj, toll, tus és egyéb technikákkal. Alsószenterzsébeten, Berkes András festőművész alkotótáborában ismertem meg az újabb alkotói szemléletmódot. Alkotásaimat Kaposvárott, Budapesten nemzetközi kiállításon, Veszprémben és Zalaegerszegen, csoportos és egyéni kiállításokon láthatták az érdeklődők. Nagyon hálás vagyok a művelődési központ igazgatójának, hogy lehetővé tette, hogy bemutatkozzak a városban – fűzte hozzá.
A kiállítás megnyitóra népes családja mellett volt osztálytársai is ellátogattak.
A tárlat március 18-ig tekinthető meg a JMSZK nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!