Hétvégétől látogatható a marionettszínház


2016-02-26 17:44:18  | cikk: Babos Petra  | 


Hétvégétől látogatható a marionettszínház főképe
A hétvégétől látogatható a felújított Esterházy-kastély legújabb, országos szinten egyedülálló attrakciója, a barokk marionettszínház. A 10 órától óránként induló programon a vendégek röviden megismerkedhetnek a marionett történetével és saját maguk is kipróbálhatják, hogyan is lehet és kell e különleges figurákat mozgatni.
A bábok mozgatását a látogatók is kipróbálhatják

Az épület teljes megújulásának része volt a marionettszínház kialakítása a nyugati szárny emeletén. A kastélyban - története során - nem volt épített, állandó színházi tér, de az ódon falak közt megidézett barokk korhoz annyira hozzátartozik a teatralitás, a művészetek élvezete és pártolása, hogy a kastély attrakcióinak tervezésekor ezt is bevették a megvalósítandó programok közé. A bábszínház kialakításának másik oka az volt, hogy minél több egyedi élményt nyújthassanak a látogatóknak.

A országos viszonylatban páratlan színházat ma délelőtt a sajtó és a város többi turisztikai attrakciói képviselőinek mutatták be. Boros Katalin, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a tervezés és kialakítás során számtalan szempontot kellett figyelembe venniük, el kellett dönteni, hogy egy XVIII. századbeli bábszínházat hoznak létre vagy egy XXI. századi igényeknek megfelelő színházi teret alakítanak ki. Ez utóbbi mellett döntöttek.
-Az építészeti lehetőségek sem engedték egy barokk kori színpadrendszer kialakítását, hiszen a nyugati szárny saját korában egészen más funkciójú négy terméből alakult ki a jelenlegi színházi tér. Mindezeken túl egy olyan teátrumot képzeltünk el, ami a bábjáték mellett más műfajokat is be tud fogadni. A mobil rendszerű bábos színpad elbontásával és átalakításával kamara koncerteket, kisebb élőszínházi produkciókat is fogadni tudó tér létrehozása volt a cél. Természetesen úgy, hogy a ma nézői kastélyszínházi élménnyel gazdagodhassanak – hangsúlyozta Boros Katalin.
A színháztermet a kor igényeinek megfelelően alakították ki

A nézőtéren ugyanúgy, mint 250 évvel ezelőtt, kis tabureteken, támla nélküli székeken foglal helyet a közönség. Itt azért is különleges, szinte ünnepi a színházi élmény, mert kárpit borítja a falakat, vörös bársonyból készült előfüggönnyel takart a színpad, amit faragott, aranyozott díszek kereteznek, rojtok és bojtok díszítenek, s a „házigazda” Esterházy család címere mellett két angyal vigyázza az előadások minden pillanatát. A színpadi tér a színészeké, ahol a publikum szeme elől eltakarva található az úgynevezett híd, melyen fenn állva a mozgatók a játék terébe, egy dobogóra vezetik be a zsinórokon függő marionett bábokat egy hátsó bábtartó szerkezetről. A játék tere gyors váltásokra képes háttérdíszletekkel zárul, ami pillanatok alatt tud átváltozni kertté, palota belsővé, vagy akár nagy bálteremmé. A grófi pár mellett egy bárói pár, lakáj és komorna, táncos hölgyek és urak, énekesek, lantozó komédiás, udvari bolond és kötéltáncos is található, de egy repülni tudó kis puttó is tagja e díszes kompániának – derült ki a sajtótájékoztatón.

A színvonalas előadás, az igényesen kialakított tér és a barokk ruhába öltöztetett fabábok a Pegazus Színháznak köszönhetőek. Az előadásban a Pegazus Színház kilenc művésze működik közre.
A kastély látogatói ráhangolódásként egy előzetes rövidfilmet tekinthetnek meg az információs pénztárhelyiségben, amely a marionett színház kulisszatitkai mögé enged bepillantást. Itt megismerhetik a színház működését, a bábok mozgatását, megtudhatják, hogy mit jelent a híd és a tartó, ahol a bábuk vannak. A film a Pápa Városi Televízió közreműködésével valósult meg.

A marionett színházi produkció egy újabb attrakció a kastély többi programja mellett, ami külön látogatható. Az előadás időtartama körülbelül 35-40 perc.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!