A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezett a város


2016-02-25 23:56:16  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezett a város főképe
A korábban elképzelhetetlen emberi szenvedéseket hozó XX. század egyik legvéresebb és legsötétebb fejezete a kommunizmus – jelentette ki Unger Tamás alpolgármester a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartott városi megemlékezésen.
A Sulyok Dezső-szobornál kezdődő főhajtást a Himnusz dallamai, majd pedig a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének kötelékébe tartozó Wölfinger Géza szavalata vezette fel. Unger Tamás beszédében rámutatott, történészek szerint 1919 óta 1,6 millió magyart érintett közvetlenül vagy közvetve a kommunista diktatúrák terrorja.

– Ha össze kellene foglalnunk, miért is volt egy eleve életszerűtlen, valóságtól elrugaszkodott ideológia a XX. század diktatórikus kommunizmusa, három tulajdonságát mindenképpen meg kell említenünk. A kommunizmus elvetette a magántulajdon elvét, a magántulajdonon alapuló társadalmat. Akár erőszak árán is. Ez volt talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, amiből egy sor emberiség elleni bűne következett. A második fontos tulajdonsága, hogy nemcsak elmélet volt, hanem egy erőszakos, cselekvésre buzdító akcióprogram is. Nemcsak hirdette az évezredes írott és íratlan emberi együttélési szabályokon, szellemi értékeken és erkölcsi normákon alapuló hagyományos világ megszűnését, de szükségesnek tartotta annak felszámolását is. Ebből a szempontból nem tűrt meg semmilyen kételyt – húzta alá a szónok.

Pápa alpolgármestere kifejtette, a kommunizmus harmadik fő tulajdonsága, hogy a történelmet, az emberi közösségek viszonyát – végtelenül leegyszerűsítve – folyamatos harc formájában látta és láttatta. Tudományos megfogalmazással ezt nevezték osztályharcnak, amely az emberi kapcsolatok helyébe a gyanakvást, a mindig lesben állást, az irigykedést és a képmutatást, de mindenekelőtt a gyűlöletet ültette. Unger Tamás megjegyezte, Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író a kommunistát olyan embertípusnak nevezte, amelynél kártékonyabbat és veszélyesebbet még nem produkált a történelem. – Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, nem ismeri az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret.  A kommunista eltorzult lélek.  Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! – idézte Szolzsenyicint az alpolgármester.

Hozzáfűzte, más országokhoz hasonlóan mindeddig hazánkban sem sikerült megnyugtatóan feldolgozni és lezárni a kommunizmus korszakát. – Nem sikerült minden politikai közösségnek egyértelműen elhatárolódnia a kommunizmus szellemiségétől és embertelen tetteitől. A bűnösök és az együttműködők körének teljes feltárása, illetve felelősségre vonása napjainkig várat magára – figyelmeztetett Unger Tamás.

Az emlékbeszéd után a jelenlévők elhelyezték a tiszteletadás és a kegyelet koszorúit, virágait, mécseseit Sulyok Dezső szobránál, majd a Márton István utcában található Katona István-emléktáblához vonultak, ahol ugyancsak koszorúztak, valamint mécseseket gyújtottak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!