A Lovasíjász - pápai szereplőkkel


2016-02-25 22:00:24  | cikk: ha  | 


A Lovasíjász - pápai szereplőkkel főképe

Az V. Pápai Filmfesztivál egyik sikerének A Lovasíjász című film bizonyult. Mindkét alkalommal teltházas volt a vetítés, s mindkét alkalommal volt vendég is. Először Németh Attila, a filmben is szereplő Németh törzs törzsfője mondott bevezetőt, második alkalommal pedig Kaszás Géza rendező jött el Pápára, hogy beszélgessen a nézőkkel.

A Lovasíjász című film Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett, csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel, a lovasíjászattal, annak szellemi hátterével és az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal, Kassai Lajos kulturális életünkben betöltött szerepével foglalkozik - olvasható az ismertetőben.

Kaszás Géza elmesélte, hogy először a Vágtass velem! című műsor kapcsán találkozott, beszélgetett és forgatott Kassai Lajossal és már akkor megfogalmazódott benne, hogy ezt a közös munkát folytatni kell. S mivel Kassai Lajos is így érezte, elkezdődött a forgatás - és folytatódott három éven át. Több mint nyolcezer órányi nyersanyag készült. A rendező bevallotta, hogy ő nem feltétlenül az operatőrök kedvence, mert rendszerint túlforgatja a műsorait és ez ennél a filmnél is így volt. Viszont a vágóasztalon kiderült, hogy a gazdag nyersanyag lehetővé teszi, hogy A lovasíjász egy rendkívül látványos és mozgalmas képi világú film legyen.

Ehhez az is kellett, hogy minden alkalommal több kamera forogjon; minimum kettő, de volt hogy öt is rögzítette az eseményeket. Kaszás Géza elmondta, hogy az operatőröknek nagyon nehéz dolguk volt, a film nem csupán szakmai kihívást jelentett, de az állóképességüket is próbára tette, hisz futniuk kellett, lovagolniuk, folyamatosan mozgásban lenniük, követve a szereplőket.

A kritikusok nehéz helyzetben vannak, ha A lovasíjászt akarják kategorizálni - nem is lehet. Sokan emlegetik dokumentumfilmként, pedig nem az, nevezzük egyszerűen csak filmnek, mondta a rendező, aki szerette volna, ha a lovasíjászat utat talál magának a köztudatban és a látványos, ihletett jelenetek meggyőzik a nézőket arról, hogy ez több egyszerű harcművészetnél.

A vetítéseken ott volt Németh-Vékes Erzsébet is. A Bartók Béla Zeneiskola tanára, zongoraművész a lovasíjászatnak sokat köszönhet: tartást, energiát - és a férjét is. Németh Attilával tagjai a Németh törzsnek, szerepeltek a filmben is, Tóth Gergővel, Polgár Tiborral, Schmidt Mihállyal, így a pápaiak is képviseltetik magukat a lovasíjászat törzstagjai közt.

Németh-Vékes Erzsébet elmondta, hogy a film a valóságot tükrözi, tényleg olyen egy edzés, egy felvételi vizsga vagy épp egy verseny, ahogy A lovasíjászban látható. A néző azt és úgy kapja, ahogy történik. Ehhez kapcsolódva Kaszás Géza elmondta, hogy ezért is tartott sokáig a forgatás, mert nem voltak megrendezett jelenetek, több vizsgán, edzésen is forgattak, nem állították le - és nem is állíthatták volna le - az adott eseményt, az hamis képet adott volna a folyamatról, pedig a hitelesség volt az egyik vezérelv.

A Kassai-féle lovasíjászmódszer 2013 óta hungarikum, Kassai Lajos többek között tavaly Matt Damon amerikai filmszínészt is oktatta a lovasíjászat rejtelmeire. Kaszás Géza filmje a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Hungarikum Bizottság támogatásával készült.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!