Soha senkinek


2016-02-25 21:23:29  | cikk: Babos Petra  | 


Soha senkinek főképe
A 2015/2016-os ifjúsági Tarczy bérlet soron következő előadását láthatták a diákok a héten, amelyet a Nézőművészeti Kft. állított színpadra. A Nézőművészeti Kft. Pápára már nem első alkalommal látogatott el, hiszen már többször jártak az ifjúsági bérlet előadásain egyéb, a fiatalság fantáziáját megmozgató témával.

A Soha, senkinek egy kortárs német regényből, Beate Teresa Hanika művéből készült, a bántalmazott lányt és a családját is Simkó Katalin játssza. A kamara előadás fókuszában a családon belüli, gyermekkori szexuális bántalmazás áll, amely nagyon ledöbbentette a diákokat. Scherer Péter rendező elmondta, Novák János, a Kolibri igazgatója mutatta neki a könyvet, amit elolvasott, s nagyon megérintette és úgy gondolta, színpadra kell állítani.
-Gyulay Eszter kolléganőmmel együtt gondoltuk úgy, hogy Simkó Kati szereplésével csináljuk meg az előadást. A darab egyes szám első személyben játszódik. A nagyapa, aki szexuálisan bántalmazza a lányt, nem jelenik meg ténylegesen az előadásban, hiszen Kati hét személyt játszik el. A fiatal lány meséli el a gondjait, az érzéseit, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatot. Az egyetlen valóságosan megjelenő szereplő a lengyel szomszéd néni, akit Moldvai Kiss Andi játszik.

A rendező hozzátette, ez egy új darabjuk, eddig kétszer játszották diákok előtt. Mindannyiszor azt tapasztalták, hogy megdöbbentette és lebilincselte őket, hiszen erről a témáról nem könnyű beszélni, nem szívesen nyílnak meg ebben a diákok.

A darab arra is felhívja a figyelmet, hogy beszélni kell a molesztálásról, sosem szabad „elmenni” mellette. Az egyik leglényegesebb aspektusa a problémának az, hogy az elszenvedő elkezdi úgy érezni, az ő akaratából történik vele a dolog, és ő is hibás. Bűntudata van. Hatalmas kavarodást okoz az ilyesmi az ember fejében, szégyenérzetet kelt. Amit pedig szégyellünk, arról nem beszélünk.

A komoly és nehéz témát egy pszichológus segítségével dolgozták fel a tanulók, akitől kérdezhettek, s beszélgethettek az egyes karakterekről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!