Európa legjobbjai között a pápai íjászok


2016-02-25 06:50:22  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Európa legjobbjai között a pápai íjászok főképe
A Magyar Íjász Szövetség a Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás (FeHoVa) ideje alatt rendezte meg a HDH-IAA nemzetközi szövetség 3D és Történelmi Terem Európa-bajnokságát, valamint az IFAA Teremíjász Országos Bajnokságot. Az eddig Magyarországon valaha rendezett legnagyobb teremíjász versenysorozaton két csarnokban, három szakágban 12 ország több mint 500 versenyzője mérte össze tudását, népszerűsítve az íjászatot. A pápai Delta Íjászegyesület a tavalyi IFAA világbajnokság után ismét letette a névjegyét, hiszen négy arany-, négy ezüst-, és egy bronzérmet szerzett. A 3D, azaz háromdimenziós íjászat a vadon élő állatokat megformázó, térbeli célokról kapta a nevét, melyeken a különböző találati zónák nem eltérő színnel, hanem a célba süllyesztett választóvonalakkal vannak megjelölve – olvashatjuk a Magyar Íjász Szövetség honlapján. Ez a legnehezebbnek tartott terepíjászati mód, mivel soha nem előre közölt távolságokról kell a lövést leadni. A változatos terepviszonyokból fakadóan az íj tökéletes ismeretét és kiváló távolságbecslő képességet követel a versenyzőtől. Süle István elnök érthető módon elégedett volt az egyesület szereplésével.
- A 3D-s teremíjász versenyen az állatalakokat öt és 45 méter közötti távolságon helyezték el. Az egyesület tíz fővel indult, felkészülésünk nagyon jól sikerült, mutatja ezt az elhozott érmek színe és mennyisége is, Ivánkovics Bertalan, Gulyás Erik, Vései Réka és jómagam első helyen végeztünk, Gyenge Zsófia, Sághi Tamás, Vései Attila és Világhy Gergő a dobogó második fokára állhatott fel, Sághi Dániel nyakába pedig bronzérem került. A mezőny nagyon erős volt, Európa szinte minden pontjáról volt induló. A két napon keresztül egyszerre három versenyző lőtt a kihelyezett hat darab célra, ezt a sorozatot négyszer ismételték meg, tehát összesen 24 célt lehetett meglőni egy napon, a döntőbe a két versenynap eredményei alapján csakis a legjobbak kerülhettek. Mindenkivel nagyon elégedett vagyok, bízom benne, hogy idén további hazai és nemzetközi sikerekről tudunk beszámolni.
Ivánkovics Bertalan a 2015-ös világbajnokságon is jól szerepelt, az EB-n pedig az irányzék nélküli vadászreflex kategóriában a 21 éven aluliak mezőnyében első helyezést ért el.
- Sokat készültünk a Korvin utcai teremben, mivel itt 18 méternél nagyobb távot nem tudunk lőni, a Törzsökhegyi gyakorló pályára is sokat jártunk ki, illetve három alkalomra kibéreltük a Sportcsarnokot, ahol 40 métert is lehetett lőni. Ellenfeleim kivétel nélkül magyarok voltak, ám így sem volt könnyű dolgom, a befektetett munka azonban megtérült. Elégedett vagyok az eredményemmel, hiszen mindenkit magam mögé utasítottam, sőt a lőtt pontjaimmal a felnőtt mezőnyben is a 20. hely körül végeztem volna.
Világhy Gergő vadászreflex kategóriában, az ifjúságiak között készült élete első Európa-bajnokságára.
- Heti egy alkalommal edzői iránymutatás mellett készültünk, ilyenkor elmondták, hogy min és hogyan kell javítanunk, a többi napon fakultatív módon lehetett az edzőteremben készülni, ezt mindenki ki is használta. Viszonylag erős mezőny volt, de igyekeztem kizárni a külvilágot és csak magammal foglalkozni, ez végül be is jött, nagy örömömre sikerült éremmel hazatérnem.
Az íjászok mostantól az ausztriai 3D-s Európa-bajnokságon, majd a soproni világbajnokságon szeretnének jó eredményeket elérni, ezt elősegítendő májusban Huszárokelőpusztán 3D-s Grand Prix versenyt rendeznek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!