Ünnepség, kiállítás és rajzolás a Munkácsy-napon


2016-02-20 11:32:15  | cikk: Babos Petra  | 


Ünnepség, kiállítás és rajzolás a Munkácsy-napon főképe
A Pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola minden évben megszervezi a Munkácsy-napot a híres festő születésének évfordulójához kötődően. A tegnapi ünnepség másik apropóját az adta, hogy 2006. március 13-án avatták fel az iskola zászlóját. A zászlóőrség Tóth Kálmán ötlete alapján valósult meg, a zászlóavatás emlékére az ünnepélyen tiszteletadással hajtottak fejet az őrség tagjai.

Az iskola vezetősége megkoszorúzta az intézmény aulájában található Munkácsy domborművet, majd Molnár László művésztanár méltatta a Munkácsy-nap alkalmából szervezett kiállítást. Az idén egykori tanítványuk, Balogh László festményeit mutatták be az érdeklődő közönség előtt.
-Balogh László képei realisták. Nem kell hozzá útmutató, vagy magyarázat. A perspektíva helyén van, az anatómia pontos, mindez az alkotó mesterségbeli tudását tükrözi. Technikájukat tekintve a képek ceruzával, nagy részük krétával készült – mondta Molnár László az alkotóról, aki nem tudott részt venni a megnyitón, mivel jelenleg a szombathelyi főiskolán folytatja művészi tanulmányait.
Balogh László csendéleteket is gyakran fest

Balogh László Pápán született, általános iskolai tanulmányait a Munkácsyban végezte. Környezete már gyermekkorában észrevette, hogy jól rajzol, az iskolában Tóth Kálmán tanár úr egyengette az ifjú tehetség útját. Gyermekként lerajzolta kedvenc filmjeit és erős volt természetszeretete is. A képzőművészettel a 20-as évei közepéig nem foglalkozott, fiatal felnőttként külföldi és hazai múzeumokban tett látogatásai inspirálták, s kezdett újra a művészetek felé fordulni. Eljárt a pápai ifjúsági képzőművész szakkörre, Horváth Lajosnak sokat köszönhet. Jelentős hatással volt rá Munkácsy, Mednyánszky és Paál László is – derült ki a kiállításmegnyitón. Balogh László képeit májusig tekintheti meg a művészetbarát közönség az iskola nyitvatartási idejében.

A tárlatmegnyitó után folytatódott a Munkácsy-nap, mely számos színes programot kínált a népes diákseregnek, akik hangulatos csendéleteket festettek, az alsósok pedig a Szó és Kép Színpad Igazmondó juhász című mesejátékát tekintették meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!