Kincskeresők nyomában


2016-02-19 18:29:50  | cikk: ha  | 


Kincskeresők nyomában főképe

A Gróf Esterházy Károly Múzeum 2015 őszén indította útjára Régészeti mozaik című előadássorozatát. A februári alkalom vendége Füredi Ágnes, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ régésze volt. Előadásában a 2011-es Bugyi község melletti ásatáson talált leletekről beszélt, illetve szólt arról is, hogy a szakemberek civilek segítségével bukkantak a lelőhelyre.

A régész elmesélte, hogy hobbi "kincsvadászok" bukkantak a lelőhelyre, akik fémkeresővel járták a határt. 2011 tavaszán Pest megye déli részén, Bugyi községtől néhány kilométerre helyi fiatalok figyeltek fel a szántásban néhány női függőre, honfoglalás kori ékszerre. Önös érdekeiket félretéve felfedezésüket bejelentették, és hamarosan elkezdődtek a hivatásos régészek hitelesítő ásatásai.

Füredi Ágnes volt a feltárás egyik vezető régésze

Az előadó, Füredi Ágnes volt a feltárás egyik vezetője, így az érdeklődők első kézből kaptak információkat a rendkívül gazdag és értékes anyagról. Bugyi-Felsőványon húsz honfoglalás kori sírt találtak, köztük három harcosét. Az egyik sírban tegezt és íjat, a másikban veretes övet és tarsolylemezt, lókoponyát és -csontokat leltek, valamint lószerszámzat maradványait tárták fel.

Füredi Ágnes gazdag képanyaggal illusztrálta előadását

Az aranyozott ezüst borítású tarsolyban megmaradtak a tűzszerszámok, a kovakő és a csiholóvas. A klasszikus honfoglalás kori motívumok vehetők ki rajta, szépen kidolgozott darab. A hiteles körülmények között, szakemberek által feltárt tarsolylemez országosan is kiemelkedő jelentőségű leletnek tekinthető, mondta a régész.
A Régészeti mozaik következő előadását március 10-én tartják, akkor Pápa és a textilkereskedelem kapcsolatáról lesz szó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!