Nem esett messze az alma a fájától


2016-02-19 17:42:31  | cikk: ha  | 


Nem esett messze az alma a fájától főképe

Alma és fája címmel hirdetett koncertet az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola. Az alkalmon szülők és gyermekeik közösen léptek fel. A hagyományteremtő céllal megrendezett hangversenyre zsúfolásig megtelt a HEMO nagyterme, sőt volt, aki az előtérben hallgatta a muzsikát.

Szili Gabriella, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, mint mondta, örül, hogy a zene szeretete ilyen sokakat összehozott. Több mint harminc páros illetve trió lépett fel, hisz nemcsak a szülők, a testvérek is beszálltak a közös muzsikálásba.

Nyáron jött a koncert ötlete, mesélte Hegedüsné Szabó Éva igazgatóhelyettes. A cél az volt, hogy a családok belekóstolhassanak az együttzenélés örömeibe és izgalmaiba. Tapasztalataik szerint sok növendék azért iratkozik be a művészeti iskolába, mert szüleik is tanultak valamilyen hangszeren muzsikálni, így tudják, hogy ez milyen sok pluszt adhat gyermekeiknek is.

A szülők többsége zongorázni tanult

Így gondolja Porpáczy Aliz is, náluk az egész család játszik valamilyen hangszeren, ő hat évig zongorázott, férje gitározik és mind a négy gyermekük jár zeneiskolába. Ezúttal Zalán fiával lépett fel, aki népi hegedülni tanul. Aliz elmondta, hogy a zene nem csupán örömforrás, hanem jótékony hatású is: a hangszeres zenetanulás hatással van az agyra, javíthatja a beszéd- és idegen nyelvi készségeket, jót tesz a kommunikációs készségnek, nem is beszélve az érzelmi intelligenciáról.

Volt olyan szülő is, aki nem tanult hangszeres muzsikát, de gyermeke kedvéért most begyakorolt gitáron egy dalt és kísérte fuvolázó lányát. Szórádi Viktor azért szorgalmazta, hogy lánya zeneiskolába járjon, mert azon túl, hogy hasznos időtöltés, a jövőben előnyt is jelenthet a hangszeres tudás, például ha óvónő lesz felnőttként a gyermeke.

Megszólaltak ritkábban hallható hangszerek is

A koncert változatos volt, pápai és környékbeli gyerekek és szülők léptek fel, hisz az Allegro tanárai több településen is jelen vannak. A hangszerek is gazdag képet mutattak, hisz nem csupán zongora-, fuvola- vagy épp gitármuzsikát hallhatott a közönség, de például tangóharmonikát is. A szülők és gyermekeik lelkesen és szorgalmasan készültek a fellépésre, a szívvel-lélekkel-szeretettel előadott produkciók nagy tapsot kaptak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!