Változások a könyvtárban


2016-02-18 19:53:31  | cikk: ha  | 


Változások a könyvtárban főképe

Új szolgáltatásokról, szigorításokról és díjváltozásokról is szó esett azon a sajtótájékoztatón, melyen az intézmény igazgatója és munkatársai ismertették a Jókai Mór Városi Könyvtárban 2016. február 15-től életbe lépett változásokat.

Dr. Hermann István arról beszélt, számukra fontos, hogy az olvasók mihamarabb hozzájuthassanak a kívánt könyvekhez, dokumentumokhoz. A 30 napos kölcsönzési időt kétszer lehet hosszabbítani, személyesen, telefonon vagy akár interneten keresztül is. Aki a köteteket a kölcsönzési határidő lejártáig nem viszi vissza, annak késedelmi díjat kell fizetnie. Ezidáig az első fizetési felszólítás postázásától a behajtásig évek is eltelhettek, most lerövidül ez a hosszadalmas, bonyolult eljárás. A késedelmi díj nem változott, 10 Ft/nap könyvenként, viszont ezentúl csak egy levelet kap a késlekedő olvasó.

- Ebben a levélben egyértelmű határidőt szabunk. Ha az olvasó a levél kézhezvételéhez számított nyolc napon belül nem hozza vissza a lejárt határidejű könyveket, akkor az ügyet átadjuk a behajtó cégnek - mondta az igazgató, aki hangsúlyozta, hogy ez a szigorítás egyrészt azon olvasók érdekében történik, akik betartják a határidőket, másrészt eddig a késedelmi díjak végrehajtása rendkívül hosszú időt vett igénybe és aránytalanul megnövekedtek a költségek.

Nem kell külön fizetni a médiatár használatáért

Polovitzerné Antal Mónika arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a médiatárat ezentúl a beiratkozott olvasók szabadon használhatják, megszűnik eddigi külön díja. DVD-k, lemezek, videokazetták, hangoskönyvek várják a kölcsönzőket. Fizetni kell viszont február 15-től a számítógépek használatáért. Minden megkezdett óra 250 Ft, a havidíj 1500 Ft, az éves díj pedig 5000 Ft. Saját laptopot viszont ezentúl is ingyen lehet használni a könyvtár WIFI-jével. A könyvtárban ezentúl a fénymásolás és szkennelés mellett laminálás és spirálozás is rendelhető.

A következő családi album bemutatóján Kiss Manyiról láthatnak fotókat az érdeklődők

Szabó Rita könyvtáros a felelőse a helyismereti digitális fotóadatbázisnak. Mint mondta, a Családi fotóalbumok elnevezésű kezdeményezésük jó visszhangra lelt. Ennek lényege, hogy régi pápai családok fényképeit digitalizálják, s aztán a fotók tulajdonosai egy vetített képes előadás keretében elevenítik fel emlékeiket. Az utóbbi hetekben is sokan adtak át gazdag fényképanyagot. Legközelebb Kiss Albertné Holeczky Éva családi albuma nyílik ki az érdeklődők előtt: március 4-én 17 órától mesél majd férje nagynénjéről, Kiss Manyiról.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!