Programok kavalkádja a Kékfestő Múzeumban


2016-02-15 18:28:12  | cikk: Babos Petra  | 


Programok kavalkádja a Kékfestő Múzeumban főképe
Sajtótájékoztatón mutatta be ma délután Áldozó Tamás polgármester és dr. Nagy L. István múzeumigazgató a Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum 2016.évi múzeumi kalendáriumát.

A polgármester gratulált a kiadványhoz, s ahhoz, hogy programok bőséges kínálatát ajánlják közönségnek.
-Reméljük, a megadott rendezvényeket maradéktalanul meg is tudják valósítani, hiszen az intézmény nyitott a város közönsége felé, s a múzeum egy olyan hely, ahová gyakran érdemes visszatérni. Kívánom, hogy a programokra minél többen ellátogassanak, s vigyék jó hírét az intézménynek – fogalmazott a városvezető. Áldozó Tamás bejelentette, a TOP pályázati programjai között turisztikai attrakció fejlesztés címén a Kékfestő Múzeum rekonstrukciójával fognak pályázni.
-A Kékfestő Múzeumnál nem most kezdjük a jövő tervezését, hiszen a rekonstrukciónak a tervdokumentációja már elkészült. Ebből kiindulva fogunk indulni a pályázaton, ami az épület gépészeti és szerkezeti felújítását, állagának megújítását tűzi ki célul. Szeretnénk, hogy a XXI.századi fiatalok számára is érthető módon és korszerűen mutathassuk be a gyűjteményt. Amennyiben sikeres lesz a pályázat, 2018-2019-re újulhat meg az épület – tette hozzá.

Dr. Nagy L. István örömét fejezte ki, hogy az épületkomplexum megújulhat, hiszen ez egy Közép-Európában is egyedülálló kékfestőműhely, amelyben mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebb látnivalót, tevékenységet.
Az éves programterv kapcsán elmondta, 2016-ban ötven különféle rendezvény és program várja majd a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A kiadvány rendkívül színes és harsány, jelezve, hogy a múzeum egy színes hely, ahol szinte minden héten lesz rendezvény, s ahonnét mosolyogva távozhat a látogató.
A színes kalendáriumban az összes múzeumi rendezvényt feltűntették

-Az idei esztendőben is lesznek olyan jól bevált programok, amelyek az előző években debütáltak. Ilyen például a Régészeti Mozaik, amely hónapról hónapra érdekes előadásokkal várja az érdeklődőket, olyan előadókkal, akik országos szinten is elismertek. A Régi ház körül elnevezésű rendezvény célja, hogy olyan mesterségeket mutassunk be, amelyek már kihalófélben vannak. Tavaly nagy sikernek örvendett a rétessütés, amit idén megismételünk majd májusban. A program során lesz majd fafaragás, stoppolás, vajköpülés, hímzés és háziszappan, illetve rongybabakészítés is. 2016-ban is folytatódik a Kultúrbazár program, amire a már megunt, a kultúrával kapcsolatos dolgokat bárki behozhatja a múzeumba.

Nagy sikernek örvendett a májusi régészet napja, amire a legkisebbektől az idősebbekig sokan kilátogattak. A Festőkerti Vigasságok időjárás függő sorozat, amelynek a múzeum hátsó, rendívül hangulatos kertje ad majd otthont a nyár folyamán kamaraszínházi előadásokkal színesítve.

A múzeumigazgató felhívta a figyelmet a pápai Kluge kékfestő műhely alapításának 230 éves jubileumára, melynek tiszteletére április 23-án megemlékezést tartanak, és ez alkalomból pályázatot hirdetnek Kékfestő emlékeim elnevezéssel.
A Múzeumok Éjszakája az idén is gazdag és rendhagyó programkínálattal várja majd az érdeklődőket, olyan elemekkel, amelyek nem mindennaposak egy múzeumban. Ezzel is azt akarják sugallni, hogy a múzeum nem egy passzív hely, interaktív módon is lehet látogatni.

Az idei évben három kiállítást szervez a múzeum. Az első egy fotókiállítás lesz március 15-én, a második egy vándortárlat lesz áprilisban, aminek először a könyvtár ad majd otthont, később pedig a múzeum szárítópadlása. A harmadik kiállítást a csornai múzeummal közösen szervezik meg. A nyár folyamán ismét több tábor színesíti a szünidei kínálatot Kő-papír-olló elnevezéssel, de ezen kívül régésztáborba is invitálják a gyerekeket. Tavaly első ízben tartottak vártúra tábort, ennek célja az épített környezet megismerése, remélik, az idén is sokan jelentkeznek majd rá. A múzeum jelenleg a Pápa Városi Televízióval közösen egy műemlékvédelmi kisfilmsorozaton dolgozik, amit a közeljövőben láthatnak majd a nézők – derült ki a sajtótájékoztatón.
Az intézmény bemutatkozik a Múzeumok Majálisán és a Művészetek Völgyében is, valamint megszervezik a Múzeumok őszi fesztiválját a pápai helyszínen, decemberben pedig a Kék advent programsorozat zárja az esztendőt.

Dr. Nagy L. István elmondta azt is, a múzeum egy pályázatot fog benyújtani, amelyben a XX. századi diktatúráknak, önkényuralmi rendszereknek a pápai vonatkozásait kívánják feldolgozni. A nagy volumenű pályázat keretein belül a város testvérvárosaiban és más európai helyszíneken egy vándorkiállításon mutatnák be a feldolgozott témát az Elfeledett szomszédaink című kiállításhoz hasonlóan. Terveik között szerepel még egy olyan dokumentumfilm létrehozása a helyi televízió közreműködésével, ami a középiskolások szemszögéből mutatja be 1956-ot és az ahhoz vezető diktatúrát. A pályázat része lesz egy filmklub, egy előadássorozat és egy tanulmányi verseny a középiskolásoknak, hiszen 60. évfordulója van az 1956-os eseményeknek. Ezt szintén szeretnék a testvérvárosokban is bemutatni. Ez a szakmai program nemcsak a város, hanem nemzetünk épülését is szolgálja majd.

A múzeumi kalendárium elérhető a város múzeumaiban, a Tourinform irodában és az Anna könyvesboltban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!