Városfejlesztési tervek - Dr. Áldozó Tamás a Polgári Körben


2016-02-11 22:02:57  | cikk: pgya  | 


Városfejlesztési tervek - Dr. Áldozó Tamás a Polgári Körben főképe
A Pápai Polgári Kör csütörtök délutáni összejövetelének dr. Áldozó Tamás polgármester volt, a város múlt héten elfogadott költségvetésének sarokszámait, illetve a várható fejlesztéseket ismertette a megjelentekkel. A polgári kör tagjait és a meghívott vendéget dr. Dancs Ferenc, a kör alelnöke köszöntötte.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a fejlesztési tervek ismertetése előtt leszögezte, hogy komolytalanok azok az ellenzéki érvek, miszerint a város fejlődéséhez nincs szükség kommunális adóra. Ezen adónem újbóli bevezetése ellen leghangosabban az MSZP és a Jobbik önkormányzati képviselői tiltakoznak. Azt gondolhatnánk, hogy az MSZP vezetésű Ajkán vagy a jobbikos vezetésű Tapolcán ezek szerint minden a legnagyobb rendjén, miközben ha utánanézünk láthatjuk, hogy mindkét városban létezik helyi adó, sőt, Ajkán a telekadó a pápainak a többszöröse. Vagyis az ellenzéki pártok képviselői szerint, ami a megye másik két városában szükséges, az Pápán elutasítandó – kezdett előadásába dr. Áldozó Tamás.
A kommunális adó bevezetésére azért volt szükség, mivel előre nem látható bevételek estek ki, ilyen a húsgyár által befizetendő több mint 200 millió Ft adó. További bevételeket jelent idén a városnak több építési telek eladása is, ahol családi házak, lakások épülnek majd.

A polgári kör tagsága figyelmesen hallgatta a közeljövő fejlesztéseiről szóló elképzeléseket

– Az ellenzéki kritika szerint az idei költségvetés nem tartalmaz fejlesztéseket. Az MSZP 1998-ban vehemensen ellenezte a sportcsarnok felépítését is – amit azóta is bánnak, hiszen mindenki látja, hogy egy hiánypótló beruházás volt –, most ugyanúgy ágál a Perutz-stadion fejlesztése ellen. A stadion felújítására kapott a város közel félmilliárd forintot, amit tetszik vagy sem, minden híresztelés ellenére, nem lehet másra elkölteni. A pályázatot stadionfejlesztésre írták ki és az elnyert összeget csak arra lehet felhasználni. Két lehetőség van: vagy elfogadjuk és fejlesztjük a stadiont, vagy visszautasítjuk a pénzt – ismertette a polgármester a lehetőségeket és az ellenzéki MSZP-Jobbik önkormányzati képviselők érthetetlen hozzáállását a kérdéshez, amivel több polgártársat próbálnak megtéveszteni tudatosan.

Dr. Áldozó Tamástól értesült a hallgatóság arról a jó hírről is, miszerint a Várkertfürdő közel 500 millió forintos hitelét a kormány átvállalta, így a fürdő évi 50-60 milliós forintos tehertől szabadult meg. Innentől a Várkertfürdő dolga, hogy egy határozott jövőképpel induljon el, elkészültek a felújításra vonatkozó tervek is, amelyeket az az építész készített, aki a sárvári fürdőt is tervezte.

Dr. Áldozó Tamás polgármster számtalan pályázati lehetőségről és tervről számolt be

További fejlesztésként említette a polgármester a rendőrség épületének külső-belső felújítását is, amiből a polgárok többsége ugyan csak külsőt észlelik, de az udvarban található garázsok helyén is modern irodákat alakítanak ki.

A közeljövőben írják ki a 2020-as európai uniós fejlesztéseket. Pápa városa elindul egy, a települési közlekedésfejlesztést célzó TOP-pályázaton. Áldozó Tamás tájékoztatása alapján az önkormányzat 500 millió forintra nyújt be pályázatot, melynek tartalmába a tervek szerint bekerül többek között a Szent István úti körforgalom megépítése, kerékpárutak felújítása, illetve új kerékpárút építése a város belterületi határa és a bázisrepülőtér között, csapadékvíz-elvezetők korszerűsítése. Tervben van hét új gyalogátkelőhely megépítése, az Erkel és Somlai utca kereszteződésénél a közlekedés lámpás irányításúvá alakítása.

Pályázni fog a város a Várkert rekonstrukciójára, amely új szökőkutat, sétányokat és várkertkaput is magába foglal majd. Ugyanakkor rendezni kívánják a Tapolca-medert és a Bakonyér környezetét. A véradóállomás egy olyan betonépület, ami megért az átalakításra; egy olyan épület készül majd, ami szervesen illeszkedik a Szent Anna téri épített környezetbe. A tervek szerint ebben az épületben kap majd helyet a család és gyermekjóléti szolgálat, illetve a fogyatékosok nappali foglalkoztató intézménye. Ugyancsak pályázat útján kívánja a polgármester felújíttatni a Huszár lakótelepi orvosi rendelőt, amely egy kisebb egészségügyi centrum szerepét tölti be a körzetben. További tervként hangzott el, hogy a Külső-Várkert közelében egy teljesen új bölcsődét építenek fel, a Fenyveserdő bölcsőde épülete pedig egyféle lakótelepi közösségi ház – idősebbeknek, fiataloknak programokat biztosítva – funkciót kap. A Kékfestő Múzeum külső-belső rekonstrukciójára szintén pályázatot nyújt be a város vezetősége, összesen 800 millió forint összeg értékben. Új utak épülnek majd az ipari parkban, új piaccsarnokot terveznek, amennyiben a város pályázatát elfogadják.
Ugyancsak nagy volumenű tervként említette meg a polgármester azt a barna mezős beruházást, amelynek célja, hogy elhagyott ipari területekbe leheljenek új életet. Mivel a pályázatban kiírt összeg kevés lenne a volt Állami dohánygyár épületének és környezetének a rekonstrukciójára, ezért a Téglagyári út és a Schwenczel rét rehabilitációját tűzték ki célul, ahol többek között az egyik épületben a Városgondokság kapna székhelyet.

Az Esterházy-kastély rekonstrukciója is folytatódni fog, ahol a pincét, valamint az egykori lovardát (volt Platán Hotel), az oldalában a két őrházzal újítják fel. A lovardában közösségi tereket hoznak létre, amelyek jelenleg nagyon hiányoznak a kastélyból, például egy nagyobb létszámú közönséget befogadó koncerttermet is. Kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, hogy a szabadtéri színpadot is fel kívánják újítani, annyi változtatással, hogy a színpadot jelentő betonkolosszust elbontják, amit egy mobil színpaddal helyettesítenek.
A találkozó végén a polgármester a közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!