Könyv a százkezű poltikusról


2016-02-10 21:08:19  | cikk: ha  | 


Könyv a százkezű poltikusról főképe

".... a százkezű ember ..." - Mikszáth Kálmán nevezte így Hegedűs Sándort, a XIX. század második felének rendkívül termékeny publicistáját, országgyűlési képviselőt, pénzügyi poltikust, kereskedelmi minisztert, utalva sokoldalúságára. S ezt a gondolatot használták fel a szerzők, amikor összeállították Hegedűs Sándor életét és munkásságát feldolgozó kötetet.

A "Hegedűs Sándor, a százkezű politikus" című, tanulmányokat és dokumentumokat tartalmazó könyvet a Pápai Református Gyűjteményekben is bemutatták, hisz Hegedűs Sándor nem csupán a politikai élet egyik fontos szereplője volt, hanem 1902 és 1906 között a Dunántúli Református Egyházkerület aktív, a hitélettel érdemben foglalkozó főgondnoka is. Épp ezért mondta dr. Huszár Pál, az egyházkerület jelenlegi főgondnoka a könyvbemutatón, hogy előde méltó az utókor figyelmére, különösen egykori egyházkerületében.

Tőkéczki László Hegedűs Sándor politikai és főgondnoki tevékenységét hangsúlyozta

Tőkéczki László, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára hangsúlyozta, hogy a kolozsvári születésű politikus mindig is nagy figyelemmel és támogatólag fordult Erdély és egyháza felé is. Nagy szervező volt, a századforduló idején a Dunántúlon és Erdélyben is sokat tett azért Hegedűs Sándor, hogy az iskolák ne kerüljenek állami fenntartásba. Azon is munkálkodott, hogy a különböző felekezetek közt békesség legyen, igazi humanista módjára simította el az ellentéteket.

Hegedűs Sándor Széll Kálmán kormányának volt kereskedelemügyi minisztere, saját területén sokat tett az államigazgatás korszerűsítéséért. A modernizáció kiemelt századfordulós képviselője volt, olyan ember, aki mindig vállallta magát, tetteit, írásait. Jelleme és tevékenysége okán korának politikai elitjébe sorolhatjuk, tette hozzá Tőkéczki László.

Az alkalomra zsúfolásig megtelt a Pápai Református Gyűjtemények olvasóterme

- Hegedűs Sándor 59 esztendőt élt, de ez idő alatt, 1847 és 1906 között, annyit tevékenykedett, mint más száz év alatt - mondta beszédében dr. Újváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet Horthy-kori kutatócsoportjának vezetője - , sokat tett a magyar újságírásért, sokat tett egyházáért, sokat tett Magyarország kereskedelméért, iparáért.

A tanulmányokat és dokumentumokat tartalmazó kötet 608 oldalon mutatja be a jeles politikai és egyházi férfi életét, tevékenységét, amit 48 oldalas képmelléklet tesz szemléletesebbé.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!