A majom évébe léptünk


2016-02-10 20:01:53  | cikk: Haraszti Gábor  | 


A majom évébe léptünk főképe
A kínai új év, vagyis a Holdújév nemcsak a kínaiak, de Kelet-Ázsia más országai számára is az év legnagyobb ünnepét jelenti. Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, igaz az esetek többségében ez január 21. és február 21. közé esik, a február 4-hez legközelebb eső újhold napjára. Idén a keleti naptár szerint február 7-ről 8-ra virradó éjjel kezdődik a majom éve, ami a kecske évét váltja fel. A holdújévet a Hét Csillag Egyesület évek óta közös edzéssel ünnepli, melynek keretében a Jókai utcai edzőteremben barátságos kihívásokkal mindenki megmérettetheti magát. A küzdelmekben lehetőség volt gyakorló fegyverek (szablya, bot, kés, vívó lándzsa) illetve sanda szabályrendszerben nagykesztyű használatára.
- A tradíció szerint régen a haladó tanítványok, a mesterek nem edzettek együtt a kezdőkkel, középhaladókkal, de holdújévkor lehetőség volt arra, hogy bárki bárkivel küzdhessen, és egy barátságos megmérettetésen felmérhesse, mennyit fejlődött az adott évben. Ezt a hagyományt próbálja az egyesület is ápolni évről-évre, ami nagyon hasznos, hiszen kiderülhet ki mennyit töltött gyakorlással és ez mennyire volt hasznos – tájékoztatott Pintér Péter, az iskola vezetője az ünnep kapcsán. A kínai asztrológiában 12 állatövi jegy van, 2016-ban a majom évében léptünk.
- A kínai horoszkóp szerint a tüzes majom évébe lépett az emberiség, a nagy változások éve kezdődik. Ez dinamikusabb, sokkal mozgalmasabb, de kiszámíthatatlanabb is lesz. Ugyanakkor egy jó együttállás van, hiszen a tűz jegyével van együtt a majom, ez pedig pozitív értelemben felpezsdíti a világot, a vitás dolgok, konfliktusok könnyebben oldódnak meg.
Pintér Péter az egyesület 2016-os terveivel kapcsolatban azt mondta, sok tervük van, mindhárom szakosztály eseménydús időszak elé néz. A tradicionális kung-fu szakágban nagyobb hangsúlyt fektetnek a versenyzésre, idén hét bajnokság várható, köztük négy nemzetközi verseny lesz. Hagyományőrző részről február 26-án Wass Albert felolvasóestet, márciusban táncházat tartanak. A systema szakág számára a kapcsolatépítés éve lesz az idei, szeretnének még több oktatóval megismerkedni és közös programokat szervezni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!