Szakmai konferencia a helyi értékgyűjtés témakörében


2016-02-10 06:26:44  | cikk: Babos Petra  | 


Szakmai konferencia a helyi értékgyűjtés témakörében főképe
A Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete kilencedik alkalommal szervezte meg a Miénk a ház elnevezésű civil szakmai napját, melynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépülete adott otthont. A szakmai nap kísérőrendezvénye a civil kiállítás volt, amelyen különböző szervezetek és egyesületek mutatkoztak be tablóikkal. A tárlat különlegessége a Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott program, amely a Helyi gyűjtemény kiállítás nevet kapta, azokból is mutattak be néhány darabot. Ez a kiállítás Kupon, Külsővaton, Egyházaskeszőn és Malomsokon volt már látható.
A kiállítás február 12-ig tekinhető meg a JMSZK földszinti előterében

Orbán Zsuzsanna, az önkéntes iroda koordinátora kérdésünkre elmondta, a program célja, hogy a városban és a környéken működő civil szervezetek munkáját, tevékenységét megismertessék. A szakmai konferencia témája a helyi értékgyűjtés és az értékmegőrzés. A szervezők ezért olyan szakembereket hívtak meg, akik ezekben a témákban érintettek, s tapasztalataikkal segíthetik az érdeklődőket.

Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke az értékgyűjtés elméletéről beszélt, majd Hoffner Tibor, a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat felnőtt koordinátora gyakorlati példákkal segítette az érdeklőket.

Dr. Hermann István, a pápai Értéktár Bizottság elnöke előadásában elmondta, Pápa is tele van értékkel és hungarikumokkal, szinte az egész város érték, ezért arra kért mindenkit, hogy ha van lehetősége, töltsön ki egy ajánló űrlapot. Hozzátette, a Vadvirág néptáncegyüttes már benne van a helyi értéktárban, kiemelte még a Pápa-Tapolcafőn gyártott, Horváth Endre által készített savanyú káposztát, a cicegét, a csülökpörköltet, de a Berta kaptafát is, amit még a hungarikumok közé is szeretnének besoroltatni. Mint mondta, a bizottság a beérkezett pápai értékeket továbbította a megyei értéktárba, ahol hamarosan megtárgyalják és egy részét el is fogadják, s talán továbbítják a nemzeti értéktár felé.

A jó gyakorlatokról Pajak Károly Nyárád polgármestere és Takácsné Tompos Rita Bakonyjákó polgármestere számolt be.
Takácsné Tompos Rita elmondta, nagyon sokat dolgoztak már az értékgyűjtés területén, ami 2015-re érett be igazán. Kiemelte, az értékgyűjtésben fontos a mögötte álló érzelem, hogy mennyire ragaszkodunk az értékeinkhez, s ezeket mennyire tudjuk felismerni, dokumentálni. Bakonyjákón jelenleg 12 érték van, amit el is fogadott a helyi bizottság, ilyen a Bitva patak, a településen lévő római katolikus templom, a plébánia épülete, a református imaház és harangláb, a sváb esküvői népviselet és Zalai Károly szűrszabó mester munkássága. Terveik között szerepel az egyéb műemlékek és emlékhelyek, hagyományőrző csoportok, az ipari megoldások és a Szállást keres a szent család című imádság hagyományának bevonása is az értéktárba. Végül azt tanácsolta a jelenlevőnek, hogy bátran tegyenek javaslatot a számukra fontos értékekre, ezáltal erősítve a helyiek identitását és népszerűsítve a település közösséget.

A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!