Rendőrségi tanácsok az internetes bűncselekmények megelőzésére


2016-02-08 21:09:39  | cikk:  | 


Számos európai országban, így Magyarországon is 2016. február 9-e a „Biztonságosabb internet” világnapját, amelyhez a Pápai Rendőrkapitányság is csatlakozott. Kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat az internet használatával elkövetett bűncselekmények megelőzése, valamint a biztonságos böngészés érdekében!
  • Válasszon legalább 8 karakteres, kis- és nagybetűt, valamint számot egyaránt tartalmazó jelszót, amit legalább havonta változtasson! Jelszavát ne árulja el még a legközelebbi ismerősének sem!
  • Ne adja meg személyes adatait, pontos lakcímét, telefonszámát a közösségi oldalakon, hiszen az ingyenesen elérhető Google Earth program utcakép funkciójával a rosszakarók egy percen belül már a weben szemrevételezetik az utcát, a házat ahol lakunk, így a tervezett bűncselekmény előkészületét tervezhetik meg.
  • Gondolja meg, hogy milyen fotót tölt fel magáról a világhálóra! Az internetre felkerült fotóinkat nem kívánatos oldalakon is viszontláthatjuk. Bizonyos weboldalak közötti automatikus adatáramlás miatt az egy ízben feltöltött fotó számos weboldalon jelenhet meg egyidejűleg, így a meggondolatlanul feltöltött fotó eltávolítása gyakorlatilag lehetetlen.
  • Az internetes ismerkedésnél tartsa szem előtt, hogy a világhálón nem mindenki az, akinek kiadja magát.
  • Ne tegye közzé a közösségi oldalakon, hogy mikor nem tartózkodik otthon. A nyaraláskor készült felvételek feltöltésével várja meg a hazaérkezést! Ezen jó tanács létjogosultságát számos megtörtént bűncselekmény igazolja. Ilyen esetekben a nyaralásból hazaérkező család szinte kivétel nélkül a teljesen kiürített lakás, ház látványára tért haza, hiszen a meggondolatlanul megosztott információ miatt a tettesek tudták, hogy hány napjuk van az ingatlant „kipakolni”.
  • Legyen óvatos az internetes apróhirdetésekkel! Vásárláskor válassza a személyes átvételt és fizetést, a banki előreutalás és a postai utánvétel helyett!
  • A levelezések alkalmával ügyeljen arra, hogy mást becsületsértő, rágalmazó kifejezésekkel ne illessen!
  • Az interneten számos ingyenes, jó hatásfokú vírusvédelmi szoftver érhető el, melyek egy egyszerű regisztrációt követően telepíthetőek és különösebb szakértelem nélkül használhatóak. A leggyakoribb vírusoktól és egyéb internetes fenyegetéstől ilyen egyszerű módszerrel, jó eséllyel védettek lehetünk. Vírusvédelmi szoftver nélkül internetezni annyi, mint biztonsági öv nélkül száguldozni az autónkkal. Vírusvédelmi program nélkül átlagosan 5-8 perc alatt megfertőződhet a számítógépünk. Tapasztalatok szerint a közösségi oldalak az egyik leggyakoribb vírusforrások, melyek jó példája a figyelemfelkeltő címmel ellátott, csak megosztás ellenében nézhető, gyakran üres videók. Ne dőljünk be ezeknek! Ezek a videók az emberi kíváncsiságot használják ki, és legtöbb esetben a videók valós tartalma (már ha van…) köszönő viszonyban sincs a címével, de erre természetesen csak a videó linkjének megosztása után jövünk rá, és közben a megosztással adatokat szolgáltattunk magunkról a tudtunk nélkül. A megosztás törlése pedig nem teszi semmissé az akaratunkon kívül megosztott adatokat.
  • Ne feledje, az emberi hiszékenység ellen egy vírusvédelmi szoftver sem véd! Használja felelősen a világhálót!

Biztonságos internetezést kíván a Pápai Rendőrkapitányság

Képek:

nincsenek képek