Szociális bolt nyílt-nem csak rászorulóknak


2010-03-30 15:09:27  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Szociális bolt nyílt-nem csak rászorulóknak főképe
Az Európai Uniós csatlakozást követően a hazai termelők jelentős része - kifejezetten a zöldség-gyümölcs ágazatban, tejágazatban, baromfi ágazatban, sertéságazatban tevékenykedő termelők nagy része -  elvesztette a hazai piacaik jelentős részét.

Ennek egyik oka a rossz csatlakozási feltételek mellett aláírt koppenhágai szerződés, a másik oka pedig hogy a magyar feldolgozóipar jelentős része 1990. és 1994. között külföldi tulajdonba került, így a magyar termelők nem tudták megoldani az elsődleges feldolgozást. Ennek következtében csökkent a versenyképességük a régi tagállamok termelőivel szemben, vagyis versenyhátrányba kerültek a hazai termelők, de nemcsak a régi tagállamok termelőivel szemben csökkent a versenyképességük, hanem azon új tagállamokkal szemben is (Lengyelország, Csehország, Szlovákia), akik sokkal kedvezőbb feltételekkel csatlakoztak, mint Magyarország. Lengyelország például két és fél milliárd euró szabad felhasználású keretet kapott a lengyel termelők megerősítésére.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (továbbiakban: MAGOSZ), mint érdekképviselet, látva a problémákat, megkezdte az értékesítés megszervezését. Így a MAGOSZ, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, valamint Fodor Ferenc vállalkozó együttes közreműködéseként, óriási érdeklődés mellett ma délelőtt 11 órakor megnyitotta kapuit Pápán a 108. Szociális bolt a Korvin utca 15. szám alatt. A nyitáson részt vett dr. Kovács Zoltán polgármester, Györffy Balázs, a MAGOSZ megyei elnöke és Unger Tamás igazgató.

- Miért is jelentős az, hogy egy ilyen boltot nyitunk? Mert ez egy egyedülálló kezdeményezés Magyarországon. Amellett, hogy szociális boltként működik, még az iskola diákjai is itt fogják gyakorlatuk egy részét tölteni. Olyan környezetet alakítottunk ki ezzel a gyakorlati hellyel a tanulóink számára, ahol nemcsak a polcfeltöltéssel találkozhatnak, hanem lehetőségük nyílik az igazi kereskedelemmel is megismerkedni, s ez a vállalkozói kedvet is hozhatja magával. Magyarul az ő esetüket nézve remélem a jövendőbeli vállalkozó kereskedőkkel találkozhatunk majd itt- mondta köszöntőjében Unger Tamás.

Dr. Kovács Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy a város számára is fontos pillanat ez a mai, hiszen egy jó árfekvésű, magyar termékeket forgalmazó bolt nyílt meg ma.

- Sokat beszélünk a választási kampány idején a magyar gazdaságról. Mindig elmondjuk, hogy az egyik legfontosabb dolog a kis-és középvállalkozások megerősítése, illetve a magyar gazdák lehetőségeinek kiszélesítése. A MAGOSZ ezzel a bolthálózattal ezen tevékenykedik, Pápán a 108. boltot nyitjuk meg ma. A megyében a harmadik a pápai, a veszprémi és tapolcai után, várhatóan nyílik még Devecserbe, Ajkán és Herenden is- mondta a polgármester.

Győrffy Balázs, a MAGOSZ megyei elnöke elmondta, hogy nagyon fontos része a mai nap a magyar gazdaságnak, a 108. fontos lépése. Mint mondta a bolt nyitásával a 108. rést sikerült ütnie a MAGOSZ- nak a globalizált világ páncélján.

- Sajnos meg kell állapítanunk, hogy a mai magyar piac jelenlegi állapotához jelentősen hozzájárult az, hogy a saját belső piacainkat elveszítettük. Jelen pillanatban a Magyarországon található és értékesített tejnek a 46 százaléka külföldről érkezik. Ez - egy ilyen agrárpotenciákkal rendelkező ország esetében - a katasztrófa közeli állapotot jellemzi-mondta Györffy Balázs.

A MAGOSZ megyei elnöke azt mondta, hogy ezekkel a boltokkal szeretnének lehetőséget biztosítani a magyar gazdáknak arra, hogy az általuk megtermelt kiváló minőségű élelmiszer, egy elfogadható és piacképes áron jusson el a fogyasztóhoz. S mivel az ár az egyik döntő szereplője a vásárlásoknak, mindenképpen arra törekednek, hogy olyan áron tudják kínálni a termékeiket, ami az átlagember számára is elérhető. Győrffy Balázs úgy véli, az embereknek nagy igényük van a magyar termékekre, de mindezt csak a megfelelő áron, sokszor az optimális árak alatt tudja megengedni magának a legtöbb ember.

A bolt berendezéseit az iskola biztosítja, az árukészletet a vállalkozó, a MAGOSZ, mint beszállító részt vesz ebben a projektben, így jön össze a hármas együttműködés. A bolt megnyitása jelenlegi állapotában 3,5 millió forintba került, de mire véglegesen elkészül- vonalkódos rendszer, korszerű technikai elemek, mint például a digitális mérleg, infravörös sugárral működő beolvasó rendszer beszerzésével- elérheti az 5,5-6 millió forintot is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!